Cenna przyprawa. Odchudza, leczy chore płuca i nadciśnienie
Szukasz sprawdzonych sposobów na zdrowe odchudzanie? Okazuje się, że "najdroższa przyprawa świata", jaką jest szafran, może nie tylko wzbogacić twoje danie, ale również przyczynić się do utraty wagi. Sprawdź, jak włączyć szafran do diety.
1. Szafran – naturalny sposób na kontrolę wagi
Szafran uznawany jest za najszlachetniejszą, ale również za najdroższą przyprawę świata. Dobrej jakości przyprawa kosztować może nawet około 100 zł za 1 g. Zawiera przeciwutleniacze (m.in. krocynę i safranal), witaminy (w tym witaminę C i witaminy z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, żelazo i miedź). Znajdziemy w nim również włókna dietetyczne, niewielką ilość białka, karotenoidy oraz olejki eteryczne.
Szafran wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale ma również cechy, które mogą wspomóc odchudzanie. Szafran ma bowiem zdolność do redukcji łaknienia, kontrolowania poziomu cukru we krwi oraz przyspieszenia metabolizmu.
Badanie opublikowane w Nutrition Research wykazało, że regularne spożywanie szafranu pomaga poczuć się sytym na dłużej, a więc ogranicza chęć podjadania między posiłkami.
2. Jak stosowanie szafranu wpływa na wagę?
Szafran może być cennym dodatkiem do diety redukującej wagę, ale kluczem do sukcesu jest holistyczne podejście do zdrowia. Włączenie szafranu do codziennej rutyny żywieniowej, w połączeniu z aktywnością fizyczną i zbilansowanym odżywianiem, może z pewnością przynieść zadowalające efekty w dążeniu do zdrowszej sylwetki.
3. Inne właściwości szafranu
Szafran wykazuje szereg właściwości leczniczych. Warto sięgnąć po niego, w przypadku następujących schorzeń lub dolegliwości, takich jak:
- kaszel,
- kaszel astmatyczny,
- nadciśnienie tętnicze,
- bóle menstruacyjne,
- niskie libido,
- nadwaga i otyłość,
- obniżony nastrój,
- stany depresyjne.
Często zaleca się szafran jako leczenie wspomagające dla chorób takich jak: przewlekła obturacyjna choroba płuc, reumatyzm, migrena, bóle głowy.
Szafran był również stosowany do regulacji cykli miesiączkowych i jako środek poprawiający sprawność seksualną.
4. Jak włączyć szafran do diety?
Szafran pasuje doskonale do:
- paelli (klasyczne danie kuchni hiszpańskiej na bazie ryżu),
- sosów i dipów (szczególnie tych opartych na śmietanie lub jogurcie),
- ciast i deserów,
- kurczaka i innych mięs (jako składnik marynaty),
- pieczywa (jeśli samodzielnie pieczemy chleb lub bułeczki, dodanie szafranu zrewolucjonizuje ich smak),
- napojów na bazie mlecznej kawy lub samego mleka,
- wody (wystarczy namoczyć nici szafranu w gorącej wodzie).
Należy przy tym pamiętać, że szafran jest niezwykle intensywną przyprawą – wystarczy niewielka ilość, by nadać potrawom wyjątkowego charakteru. Szafran warto dodawać na początku gotowania, aby w trakcie tego procesu uwolnić jego pełny aromat i barwę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl