Trwa ładowanie...

Wymiatają trójglicerydy z krwi. Czyszczą żyły i tętnice ze złogów

 Karolina Rozmus
19.04.2023 11:12
Wysoki poziom trójglicerydów nie daje żadnych objawów
Wysoki poziom trójglicerydów nie daje żadnych objawów (Getty Images)

Wysokie trójglicerydy nie dają żadnych objawów, jednak są zagrożeniem dla zdrowia. Mogą być czynnikiem ryzyka rozwoju ostrego zapalenia trzustki, miażdżycy, a nawet przyczyniać się do udaru mózgu lub zawału serca. Na szczęście regularne spożywanie zwłaszcza kilku produktów spożywczych może przywrócić prawidłowy poziom trójglicerydów.

spis treści

1. Gdy rośnie ich poziom, rośnie ryzyko groźnych chorób

Trójglicerydy (triglicerydy, TG) należą do tłuszczów i gromadzą się w komórkach tłuszczowych naszego organizmu m.in. pod postacią tłuszczu wisceralnego oraz pod skórą. Są rezerwą energetyczną – dostarczają jej mięśniom, ale i całemu organizmowi, gdy spożyjemy za mało kalorii wraz z posiłkiem. Zarazem stanowią odzwierciedlenie tego, ile tłuszczu spożywamy na co dzień.

Jeśli wynik lipidogramu wskaże, że trójglicerydy przekraczają 150 mg/dl to znak, że trzeba się uważnie przyjrzeć diecie. To właśnie ona poza czynnikami genetycznymi czy takimi elementami stylu życia jak aktywność fizyczna bądź spożywanie alkoholu ma wpływ na poziom TG.

Zobacz film: "Co powoduje podwyższony poziom trójglicerydów"

O ile wartość sięgając 180 mg/dl nie jest zagrożeniem dla życia, o tyle trójglicerydy powyżej 200 mg/dl mogą już być bardzo niebezpieczne.

Źródłem podwyższonych trójglicerydów może być niewłaściwa dieta
Źródłem podwyższonych trójglicerydów może być niewłaściwa dieta (Getty Images)

Utrzymujące się wysokie stężenie TG grozi:

  • rozwojem miażdżycy,
  • uszkodzeniem narządów wewnętrznych,
  • rozwojem zespołu metabolicznego,
  • rozwojem cukrzycy typu 2.,
  • udarem mózgu,
  • rozwojem choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego,
  • zawałem serca,
  • rozwojem nadciśnienia tętniczego.

2. Jedz, a trójglicerydy będziesz mieć w normie

Czynnikami ryzyka jest otyłość i nadwaga, brak ruchu, dieta bogata w węglowodany proste, tłuszcze nasycone i produkty wysokoprzetworzone.

W zbiciu poziomu TG we krwi i oczyszczeniu żył oraz tętnic pomoże nam zatem przejście na dietę, w której znajdą się:

  • płatki owsiane i produkty pełnoziarniste – obecny w nich błonnik spowalnia wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nie pozwala na gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, co jest korzystne przy często współwystępującej z wysokim TG insulinooporności.
  • zielone warzywa liściaste oraz bogate w cenny przeciwutleniacz, likopen, pomidory – w zaburzeniach lipidowych warto jeść jak najwięcej surowych, zawierających błonnik warzyw. Smażone, pieczone i duszone lepiej sobie darować.
  • jabłka i gruszki – zawierają błonnik, pektyny oraz witaminę C. Na drugim miejscu w rankingu najzdrowszych znajdują się bogate w przeciwzapalne antyoksydanty owoce jagodowe. Przy podwyższonym poziomie trójglicerydów niewskazane są owoce wysokokaloryczne, więc o winogronach oraz dojrzałych bananach trzeba zapomnieć.
  • tłuste ryby morskie jak makrela czy łosoś – zawierają zdrowe, nienasycone tłuszcze, które mają działanie przeciwzapalne w odróżnieniu od tłuszczów nasyconych w czerwonym mięsie – te najlepiej wyrzucić z diety na dobre.
  • chudy nabiał i strączki – to dwa najlepsze dla osób z wysokimi trójglicerydami źródła białka, bo nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych wcale lub mają ich niewielką ilość, a zarazem sycą i dają organizmowi energię.
  • oliwa i olej rzepakowy – extra virgin i tłoczone na zimno oleje to kolejne źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które nie wpłyną negatywnie na profil lipidowy. Źródłem zdrowych tłuszczów, które gaszą stan zapalny w organizmie, są także orzechy, pestki i nasiona, należy jednak pamiętać o tym, by spożywać je z umiarem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze