Trwa ładowanie...

Wyniszcza trzustkę, wątrobę, okrężnicę. Rakotwórczy napój

 Karolina Rozmus
26.06.2022 12:21
Słodkie napoje zwiększają ryzyko zgonu w przypadku raka jelita grubego
Słodkie napoje zwiększają ryzyko zgonu w przypadku raka jelita grubego (Getty Images)

Słodzone cukrem napoje zwiększają ryzyko jednego z najgroźniejszych nowotworów – raka trzustki, ale pośrednio są także skorelowane z nowotworami powiązanymi z otyłością, w tym z rakiem jelita grubego, a nawet krwi, endometrium czy piersi. W przypadku raka jelita grubego słodkie napoje stanowią istotny czynnik ryzyka.

spis treści

1. Rak jelita grubego i cukier w diecie

Na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy z Uniwersytetu Harvarda poddali obserwacji 120 000 osób uczestniczących w dwóch prospektywnych badaniach kohortowych w Stanach Zjednoczonych.

"Napoje słodzone cukrem wiązały się ze zwiększoną częstością występowania raka okrężnicy, szczególnie na późniejszych etapach nowotworzenia" – napisali autorzy i dodali, że te wnioski wymagają dalszych badań. Jednocześnie przypomnieli, że już badania na zwierzętach wskazywały, że obecność cukru w diecie jest istotnym czynnikiem sprzyjającym tworzeniu się nowotworów. Dodatkowo pogarsza rokowania w przypadku raka jelita grubego.

W jaki sposób słodkie napoje nam szkodzą?
W jaki sposób słodkie napoje nam szkodzą? (Pixabay)
Zobacz film: "Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm"

Niedawne badanie wskazało również, że słodkie napoje, wpływając na gospodarkę węglowodanową, nie tylko przyczyniają się do raka trzustki, ale pośrednio odgrywają rolę w powstawaniu raka wątroby. Oba te nowotwory to podstępne choroby, w przypadku których rokowania nie są najlepsze.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda już kilka lat temu opublikowali badania potwierdzające, że co roku przez słodkie napoje umiera niemal 185 tys. ludzi na całym świecie. Co ważne, mowa nie tylko o napojach dosładzanych, ale także tych, które nie mają cukrów dodanych, np. sokach owocowych.

2. Jak cukier wpływa na organizm?

Cukier ma działanie prozapalne i może powodować szereg schorzeń, wynikających z zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a także otyłości. Słodzone napoje zwiększają ryzyko próchnicy zębów, cukrzycy, NAFLD (stłuszczeniowej choroby wątroby), a nawet osteoporozy.

- Cukru nie da się wyekstrahować z naszej diety. Gdy przychodzili do mnie rodzice moich małych pacjentów i chwalili się, że ich dzieci nie znają słodkiego smaku i nie poznają go nigdy, to myślałam sobie, że to już pierwsza nieścisłość. Słodki smak mają wody płodowe, więc my znamy słodycz od czasów prenatalnych i kochamy go. Lubimy i znamy cukry proste od samego początku - przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka i założycielka Nutrition Lab, Agnieszka Piskała-Topczewska i dodaje, że cukrem, czyli glukozą żywi się nasz mózg czy mięśnie.

Jednak cukry to zarówno owoce, jak produkty zbożowe czy mleko i produkty mleczne. Te w naszej diecie w określonej ilości nie tylko mogą, ale nawet powinny się znaleźć. W przeciwieństwie do słodkich napojów, napojów owocowych w dużej ilości, a także słodyczy.

- Pamiętajmy, że nasz mózg lubi glukozę, żywi się nią. Więc słodkości dobrze mu zrobią, ale wyłącznie te pochodzące z owoców – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska. - Ludzie są niesamowicie uzależnieni od cukru i to uzależnienie budujemy już od najmłodszych lat - dodaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze