Trwa ładowanie...

Wystarczą 3 plasterki. Powoduje raka jelita grubego, skraca życie

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 30.11.2022 07:29
Przetworzonego mięsa powinno być w diecie jak najmniej
Przetworzonego mięsa powinno być w diecie jak najmniej (Getty Images)

Przetworzone mięso zwiększa ryzyko poważnych chorób, w tym nowotworów i skraca życie. Dietetycy ostrzegają, że każde kolejne 3 plastry wędliny to nawet o 18 proc. wyższe ryzyko raka jelita grubego. "Jeśli zmniejszylibyśmy spożycie przetworzonego mięsa z 50 g dziennie do zera, to zyskalibyśmy 1,5 - 2 lata życia" - wskazują eksperci z "Dietetyki nie na żarty".

spis treści

1. "Im mniej przetworzonego mięsa, tym lepiej"

O szkodliwym wpływie przetworzonej żywności na zdrowie naukowcy i lekarze alarmują od dawna. Jeśli takie produkty przeważają w codziennej diecie, oprócz nadprogramowych kilogramów możemy sobie zafundować poważne dolegliwości.

Przetworzone mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia
Przetworzone mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia (Getty Images)
Zobacz film: "Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy"

Dietetycy ostrzegają, żeby zachować umiar. Dotyczy to między innymi przetworzonego mięsa, które jest rakotwórcze i sprzyja chorobom serca.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - ostrzegają na instagramie żywieniowcy z "Dietetyki nie na żarty".

2. Przetworzone mięso skraca życie

Dietetycy wyjaśniają, że chodzi o mięso przetworzone poprzez solenie, peklowanie, fermentacje, wędzenie lub inne procesy mające na celu wzmocnienie smaku lub wydłużenie terminu zdatności do spożycia. Przetworzonym mięsem jest kiełbasa, burgery czy wędliny (nawet te drobiowe).

"Analizy matematyczne pokazują, że kiedy spożycie przetworzonego mięsa zmniejszylibyśmy z 50 g dziennie do zera to zyskalibyśmy 1,5 - 2 lata życia" - podkreślają dietetycy.

Tłumaczą, że nie chodzi o całkowitą rezygnację z takich produktów, ale świadomość ich szkodliwego wpływu na zdrowie i roli, jaką pełni dobrze skomponowana dieta.

"Nie bójmy się jedzenia, ale nie bądźmy ignorantami. Zdarza się, że nasi podopieczni też jedzą przetworzone mięso (głównie jest to chuda wędlina z kurczaka). Dla zdrowia liczy się jak skomponowana jest cała dieta, ale przetworzone mięso jest bez dwóch zdań jej niezdrowym komponentem" - zaznaczają eksperci.

Radzą je zastępować jak najczęściej np. serem, jajkiem, tofu czy pastą ze strączków.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze