Trwa ładowanie...

Wystarczą dwa tygodniowo. Te badania ostatecznie obalają mit na temat jajek

Avatar placeholder
Agata Michalska 15.11.2024 11:24
Tego źródła cholesterolu nie musisz unikać. Przynosi więcej korzyści niż szkód
Tego źródła cholesterolu nie musisz unikać. Przynosi więcej korzyści niż szkód (Getty Images)

Badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego sugerują, że spożywanie konkretnej ilości jajek tygodniowo może obniżać poziom cholesterolu we krwi i wspomagać funkcje poznawcze, szczególnie u kobiet.

spis treści

1. Nowe badanie na temat jajek

Przez niemal pół wieku radzono unikać produktów pochodzenia zwierzęcego bogatych w cholesterol, na czele z masłem czy śmietaną, z obawy przed zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Wiele osób rozszerzało te zalecenia również na jajka, które, choć bogate w cenne składniki odżywcze, są jednak dość tłuste. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" podważają jednak tę teorię.

Naukowcy Donna Kritz-Silverstein i Ricki Bettencourt przeanalizowali dane zdrowotne 890 mężczyzn i kobiet zebrane w ramach trwającego od 1988 roku badania nad zdrowym starzeniem się. Ich analiza wykazała, że osoby spożywające dwa do czterech jajek tygodniowo mają niższy poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz film: "Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka"

Wśród 531 kobiet uczestniczących w badaniu te, które częściej spożywały jajka, wykazywały mniejszy spadek zdolności pamięci krótkotrwałej i długotrwałej w ciągu czterech lat obserwacji. U mężczyzn takiej zależności nie stwierdzono.

Jednak inne analizy tego samego zbioru danych wskazały, że mężczyźni jedzący więcej jajek osiągali lepsze wyniki w testach poznawczych, podczas gdy u kobiet takiej zależności nie zauważono. Sugeruje to obecność dodatkowych czynników wymagających dalszych badań.

Według naukowców jajka są bogate w białka, aminokwasy i cholesterol, które mogą pomagać w zachowaniu struktury i funkcji neuronów w mózgu. Zawierają także karotenoidy, wiązane z poprawą funkcji poznawczych, oraz cholinę — prekursor istotnego neuroprzekaźnika.

Alergia na jajka dotyka dzieci i dorosłych. Zwróć uwagę na te objawy, pojawiają się po ich zjedzeniu
Alergia na jajka dotyka dzieci i dorosłych. Zwróć uwagę na te objawy, pojawiają się po ich zjedzeniu

Jedną z najczęściej stwierdzanych alergii pokarmowych jest alergia na jajka kurze. Dotyczy ona przede

przeczytaj artykuł

- Badania przekrojowe wykazały, że osoby z większym spożyciem choliny i wyższymi stężeniami choliny w osoczu uzyskiwały lepsze wyniki w kilku miarach funkcji poznawczych - zauważyli autorzy badania, Kritz-Silverstein i Bettencourt.

Coraz więcej dowodów wskazuje, że to nasycone tłuszcze, cukry i sód są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca, a nie sam cholesterol z diety. Jajka i skorupiaki są wyjątkami wśród produktów bogatych w cholesterol, ponieważ nie dostarczają dużych ilości tłuszczów nasyconych.

Choć potrzeba dalszych badań, aby w pełni zrozumieć wpływ jajek na zdrowie, obecne wyniki sugerują, że produkty bogate w cholesterol nie zawsze są szkodliwe dla organizmu czy mózgu.

2. Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są niezwykle odżywczym produktem, bogatym w wysokiej jakości białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W jednym średnim jajku (ok. 50 g) znajduje się około 6 g białka oraz 5 g tłuszczów, w tym zdrowe tłuszcze nienasycone. Jajka dostarczają wielu witamin, takich jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, szczególnie B12.

Są też źródłem minerałów, takich jak:

Żółtko jajka zawiera cholinę, która wspiera zdrowie mózgu, oraz luteinę i zeaksantynę, korzystne dla wzroku. Zawartość kalorii w jednym jajku wynosi od 70 do 90 kcal.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze