Trwa ładowanie...

Wystarczy jedna łyżka dziennie. Pielęgniarka zdradza, jak wzmocnić odporność

 Katarzyna Prus
30.10.2022 19:21
Na odporność pomoże naturalny syrop, który można zrobić w domu
Na odporność pomoże naturalny syrop, który można zrobić w domu (Adobe Stock)

"Czas zaprzyjaźnić się z czosnkiem, cebulą, imbirem, cynamonem, goździkami, miodem, kaszą jaglaną, siemieniem lnianym" – radzi pielęgniarka i autorka bloga "Pielęgniarką być". Zdradza też przepis na prosty domowy syrop, który pomoże wzmocnić odporność w sezonie jesiennych infekcji.

spis treści

1. Naturalne sposoby na odporność

Sezon jesiennych infekcji w pełni, więc układ odpornościowy potrzebuje teraz podwójnego wsparcia. Zamiast jednak sięgać po suplementy, warto skorzystać z naturalnych metod i zadbać o odpowiednią dietę. Wystarczy kilka prostych składników.

Czosnek pomaga wzmocnić odporność
Czosnek pomaga wzmocnić odporność (Getty Images)

"Czas zaprzyjaźnić się z czosnkiem, cebulą, imbirem, cynamonem, goździkami, miodem, kaszą jaglaną, siemieniem lnianym. Pomocne będą również soki: malinowy, z czarnej lub czerwonej porzeczki, czarnego bzu" – podpowiada pielęgniarka.

Zobacz film: "6 herbat na wzmocnienie odporności"

"Dbaj na co dzień o swoje zdrowie. O przebiegu choroby może przesądzić ogólna kondycja i wiele czynników: nieodpowiednia dieta, brak snu, świeżego powietrza, stres. Tak też dzieje się w przypadku koronawirusa. Zatem: odpoczynek, sen i zbilansowana dieta" – podkreśla.

2. Domowy syrop na odporność

Pielęgniarka zdradza też jak przygotować naturalny syrop, który wzmocni odporność. Przepis jest bardzo prosty i bez problemu można go zrobić w domu.

Składniki:

  • trzy cebule,
  • pięć ząbków czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru lub jedna łyżka sproszkowanego,
  • jedna łyżka kurkumy,
  • dwie małe cytryny,
  • trzy łyżki miodu.

Cebulę trzeba obrać i pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć w prasce lub drobno pokroić. Cytrynę i świeży imbir oczyścić z pestycydów, pokroić razem ze skórką w plasterki, a potem dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać, przełożyć do szklanego słoika i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy mikstura puści sok, przechowywać w lodówce.

Pielęgniarka poleca pić taki syrop podczas infekcji co półtorej godziny jedną łyżkę, a profilaktycznie jedną lub dwie łyżki dziennie.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze