Zabójca dla trzustki, jelit. "W 80 proc. odpowiada za te nowotwory"
Cukier niepostrzeżenie prowadzi do poważnych schorzeń, takich jak miażdżyca, cukrzyca czy otyłość. Niestety jest nieodłącznym elementem diety wielu Polaków - z badań GiS wynika, że każdy z nas zjada aż około 40 kg cukru rocznie. Cukier to nie tylko słodycze. Gdzie jest ukryty?
1. Alarmujące statystyki
Główny Inspektorat Sanitarny przedstawił niepokojące dane, które pokazują, że przeciętny Polak spożywa ponad 40 kg cukru w ciągu zaledwie jednego roku. GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak:
- cukrzyca,
- otyłość,
- schorzenia układu krążenia,
- miażdżyca,
- zaburzenia hormonalne,
- osłabienie odporności,
- próchnica zębów,
- zmiany skórne o podłożu grzybiczym,
- przyspieszenie procesu starzenia,
- problemy z gazami, wzdęciami i zaparciami.
2. Zjadamy 40 kg rocznie cukru
Od kilku lat mówi się o tym, że Polacy spożywają coraz więcej cukru. Już w 2019 roku Narodowy Fundusz Zdrowia przedstawił raport zatytułowany "Cukier, otyłość – konsekwencje", w którym podkreślano, że tylko spożycie napojów słodzonych cukrem rocznie przyczynia się do śmierci około 1,4 tys. Polaków.
Eksperci przewidują, że w związku z tzw. plagą otyłości, do końca 2025 roku liczba osób chorych na cukrzycę wzrośnie o 941 tys., liczba pacjentów zmagających się z nadciśnieniem zwiększy się o 349 tys., a liczba pacjentów chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego wzrośnie o 146 tys.
Cukier jest jednym z najbardziej szkodliwych składników obecnych w produktach spożywczych. Jego działanie zapalne jest silniejsze niż jakiegokolwiek innego składnika. Stany zapalne wywołane nadmiarem glukozy mogą zaburzyć między innymi gospodarkę hormonalną czy węglowodanową i wpływać na pracę wielu narządów. To z kolei otwiera drogę do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy nowotwory.
Cukier jest również niezwykle szkodliwy dla trzustki. Trzustka produkuje insulinę, której gwałtowny wyrzut następuje pod wpływem cukru. Nadmiar cukru powoduje "zmęczenie" trzustki, co prowadzi do postępu chorób, takich jak cukrzyca czy insulinooporność.
3. Epidemia otyłości i nowotworów
Cukier jest jednym z głównych czynników prowadzących do otyłości, która jest uważana za epidemię współczesnego świata. Otyłość znalazła się na liście chorób Światowej Organizacji Zdrowia już pół wieku temu, a obecnie stanowi jedno z największych wyzwań dla medycyny. Choroba ta dotyka ponad 800 milionów ludzi na całym świecie.
W Polsce, sytuacja jest równie niepokojąca. Trzy na pięć osób dorosłych boryka się z nadwagą, a co czwarta osoba jest otyła. Zgodnie z danymi, 20 proc. Polaków zmaga się z otyłością, a prognozy Narodowego Funduszu Zdrowia wskazują, że za sześć lat ten odsetek wzrośnie do 30 proc.
Eksperci podkreślają, że otyłość nie jest tylko problemem estetycznym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Często wiąże się z innymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a także choroby układu kostnego i stawów, kręgosłupa. Nadwaga i otyłość są również ściśle powiązane z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów.
- Większość nowotworów jest powiązana z naszą dietą i otyłością. I nie mówię tylko o tych nowotworach, które skorelowane są z tranzytem pokarmowym, tj. języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy. Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty – to aż ona w 80 proc. odpowiada za te nowotwory – ostrzegała w rozmowie z abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska.
Eksperci zdrowia publicznego biją na alarm, podkreślając ryzyko powikłań zdrowotnych związanych z konsumpcją produktów bogatych w cukier.
4. Wszechobecny cukier
Cukier jest wszechobecny w naszej diecie - od chleba, przez jogurty, napoje, aż po mięso. To prawdziwy "cichy zabójca", który czai się niemal wszędzie, gotowy do ataku na nasze zdrowie.
Konsumpcja zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do poważnych zaburzeń w składzie mikroflory jelitowej. Nadmiar glukozy, który nie jest w stanie przetworzyć nasz organizm, trafia do jelita grubego. Tam staje się pożywieniem dla drobnoustrojów, które żywią się cukrem. W rezultacie ich liczba zaczyna rosnąć, co prowadzi do zaburzenia równowagi w składzie mikroflory jelitowej i może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Niestety, pomimo coraz większej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, wielu konsumentów nadal nie jest świadomych nie tylko negatywnego wpływu cukru na zdrowie, ale także rzeczywistego składu produktów spożywczych, które kupują.
To, że produkt jest oznaczony jako "dietetyczny" i ma obniżoną kaloryczność, nie oznacza, że jest zdrowy. Wręcz przeciwnie, często zdarza się, że mniejsza zawartość tłuszczu jest rekompensowana większą ilością cukru. Dobrym przykładem są tutaj odtłuszczone jogurty. Z kolei napoje gazowane oznaczone jako "zero" są pełne sztucznych słodzików, które również nie są obojętne dla naszego organizmu.
Cukier może kryć się także w innych produktach, takich jak:
- jogurty owocowe,
- płatki śniadaniowe,
- gotowe owsianki,
- batoniki zbożowe i białkowe.
Co więcej, cukier jest obecny nawet w tak podstawowym produkcie jak chleb - zwłaszcza w tym ciemnym, który często wypiekany jest na bazie miodu, cukru, melasy lub słodu. Cukier dodaje się czasem również w procesie produkcji kiełbas i wędlin.
Warto pamiętać, że cukier to nie tylko to, co widzimy w cukiernicy. Dopuszczalne dwie łyżeczki cukru na dobę to nie tylko dwie łyżeczki, po które sięgamy, by posłodzić kawę czy herbatę. Cukier ukrywa się w wielu produktach: w owocach, a nawet jogurcie i mleku pod postacią laktozy czy w pieczywie.
Cukier jest także niezwykle uzależniający. Podczas spożycia słodyczy uwalniają się związki chemiczne odpowiedzialne za dobre samopoczucie: dopamina, serotonina czy endorfiny, co skłania do ponownego sięgnięcia po słodkości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl