Trwa ładowanie...

Polacy uwielbiają truskawki. Ale tego mogą o nich nie wiedzieć

 Karolina Rozmus
14.05.2022 19:01
Amatorzy truskawek powinni poznać kilka faktów na temat tych owoców
Amatorzy truskawek powinni poznać kilka faktów na temat tych owoców (Getty Images)

Powoli rozpoczyna się sezon na owoce, które kocha niemal każdy Polak. Jemy je ze śmietaną, w owocowych sałatkach, deserach, coraz częściej dodajemy do wytrawnych potraw. Jednak często popełniamy wiele błędów. Na co trzeba uważać?

spis treści

1. Truskawki – z czym je połączyć dla zdrowia?

Truskawki to źródło antyoksydantów – w tym przeciwnowotworowego beta karotenu i kwasu elagowego – oraz witaminy C. Do tego są bogactwem witamin z grupy B, a także błonnika, który wspiera nie tylko pracę naszych jelit i całego układu pokarmowego, ale obniża ryzyko cukrzycy typu 2. I co najważniejsze, mimo że są niezwykle słodkie, to mają niewiele kalorii. 100 g owoców to zaledwie 32 kCal.

Truskawki to bomba witaminowa
Truskawki to bomba witaminowa (Getty Images)

Truskawki są nieocenionym owocem w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Wszystko dzięki temu, że mogą spowalniać trawienie glukozy w organizmie i zapobiegają skokom cukru we krwi. Badacze na łamach "British Journal of Nutrition" przekonują, że połączenie truskawek z wysokowęglowodanowym posiłkiem o umiarkowanej zawartości tłuszczu "zmniejsza poposiłkową odpowiedź insulinową".

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne truskawek"

Dlatego, jeśli dodamy je do deseru, możemy czuć się nieco rozgrzeszeni.

Z czym jeszcze warto połączyć truskawki, by w pełni cieszyć się z korzyści zdrowotnych?

  • truskawki z nabiałem – pomogą w regulowaniu poziomu cukru we krwi,
  • truskawki z warzywami – w połączeniu ze szpinakiem czy pomidorami będą prawdziwą bombą antynowotworową. Wszystkie zielone warzywa mają potwierdzone działanie antyrakowe, podobne korzyści przypisuje się bogatym w likopen pomidorom,
  • truskawki z orzechami – wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a dzięki zawartości kwasów omega-3 wspierają profilaktykę antymiażdżycową.

2. Nie każdy może jeść truskawki

Nie każdy może jeść te owoce jagodowe bez ograniczeń. Istnieje kilka grup osób, które powinny zachować ostrożność:

  • dzieci – od lat truskawki znajdują się na liście o nazwie Parszywa Dwunastka. Jedna truskawka może zawierać w sobie pozostałości po aż 23 pestycydach. Na ich szkodliwe działanie są narażone w dużej mierze najmłodsi,
  • alergicy – histamina obecna w truskawkach może być źródłem niepożądanych reakcji, obejmujących pokrzywkę, świąd skóry czy problemy z oddychaniem. Również osoby uczulone na salicylany powinny zachować ostrożność, bo truskawki zawierają estry kwasu salicylowego w pokaźnej ilości,
  • chorzy na serce przyjmujący beta-blokery – nie muszą całkowicie wykluczać truskawek z diety, ale powinni zachować umiar. Beta-blokery mogą zwiększać poziom potasu we krwi, co oznacza, że należy ograniczyć ilość tego pierwiastka w diecie. Truskawki należą do owoców bogatych w potas,
  • osoby z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit – truskawki mogą nasilać objawy chorobowe. Drobne pestki truskawek podrażniają śluzówkę jelit.

3. Ten patent przedłuży trwałość truskawek

Truskawek nie wolno transportować ani przechowywać w foliowym worku, nie należy ich również myć ani obrywać szypułek po powrocie do domu. Dlaczego? W ten sposób przyspieszamy proces psucia owoców. W przypadku truskawek zachodzi on bardzo szybko. Co istotne pleśń, która się wytwarza, może nie być widoczna. Tymczasem badania nie pozostawiają wątpliwości – duże ilości mykotoksyn w organizmie mogą przyczyniać się do rozwoju m.in. nowotworów.

Truskawki należy transportować w przewiewnym pojemniku, a po powrocie do domu natychmiast schować do lodówki. Najlepsza do tego będzie dolna półka, na której panuje temperatura, która zapobiegnie psuciu, ale zarazem nie sprawi, że owoce przemarzną i stracą swój smak.

Chcesz przedłużyć ich świeżość? Jest na to jeden zaskakujący patent, który dopuszcza umycie truskawek od razu po zakupie. Wymieszaj wodę z octem w proporcjach 5:1, a następnie delikatnie opłucz truskawki. Następnie osusz je i włóż do lodówki. Ocet spowalnia proces psucia i zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze