Zajada się nią stuletni neurolog. To warzywo jest źródłem długowieczności
Krzyżowe należą do najzdrowszej grupy warzyw. Szereg badań potwierdza, że dostarczają cennych witamin i mogą chronić przed nowotworami. Ale ten rodzaj kapusty jest wyjątkowy. Stanowi podstawę diety Chińczyków, ma też coraz więcej zwolenników w Polsce.
1. Pak choi to sekret najstarszego neurologa świata
Pak choi czy też bok choi, zwana też poza Polską "kapustą pekińską" to wyjątkowa odmiana z rodzaju warzyw krzyżowych. W przeciwieństwie do naszej białej kapusty nie tworzy główek, składa się natomiast z podłużnych, kruchych i soczyście zielonych liści. Są delikatne i nie trzeba ich długo gotować – wystarczy obsmażyć lub zblanszować.
W Chinach znana jest od ponad 1500 lat, a sądząc po jej właściwościach, można zaryzykować stwierdzeniem, że to m.in. ona zapewnia tamtejszej ludności długowieczność. 100 g kapusty pak choi to zaledwie 13 kcal, a przy tym jest skarbnicą witamin tj. witaminy A, E, C, K oraz witamin z grupy B. Jest źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy fosforu.
Te składniki sprawiają, że spożywanie pak choi świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, kondycję skóry i paznokci. Z uwagi na pokaźny zastrzyk błonnika w warzywie wpływa regulująco na pracę jelit i metabolizm. Jest więc niezastąpiona dla osób, które dbają o linię.
Witamina C , witamina E i beta-karoten obecne w kapuście są też silnymi antyoksydantami, więc regularnie spożywana może hamować rozwój lub zmniejszać stan zapalny w organizmie. To wyjątkowe warzywo znajduje się także w menu dr. Howarda Tuckera, najstarszego neurologa na świecie, który znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Dr Tucker i jego 90-letnia żona, także aktywna zawodowo jako lekarz, nie stronią od zielonych warzyw, zwłaszcza od kapusty pak choi. W jednym z wywiadów dr Tucker przyznał, że zdrowa dieta jest jednym z elementów stylu życia, który zapewnia długowieczność.
2. Jeden magiczny składnik. Tak chroni przed rakiem
Przeciwutleniacze obecne w pak choi wykazują silne działanie antynowotworowe. Podobnie jak błonnik, który w świetle niedawnych badań, okazał się skuteczny w zapobieganiu rakowi jelita grubego czy piersi.
Badania opublikowane na łamach "Aging-US" wskazują, że pak choi zawiera jeszcze jeden składnik, który może chronić przed rakiem. Dr Ingrid Herr z Uniwersytetu w Heidelbergu donosi, że ta kapusta zawiera sulforafan, jeden z najsilniejszych związków antyrakowych. Co więcej, może on nawet wydłużać długość życia, bo niweluje stan zapalny i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Kapustę pak choi warto włączyć do diety także z uwagi na:
- mniejsze ryzyko chorób przewlekłych – w pak choi obecna jest kwercetyna, antyoksydant, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nie tylko nowotworów, ale też chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2,
- działanie normalizujące ciśnienie krwi – kapusta jest źródłem potasu, magnezu i wapnia, które w naturalny sposób obniżają ciśnienie; dodatkowo badania wskazują, że odpowiednia ilość potasu w diecie może niwelować szkodliwy wpływ nadmiaru sodu,
- poprawę odporności – za sprawą witaminy C, antyoksydantów, a także selenu, które stoją na straży właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl