Trwa ładowanie...

Zajada się nią stuletni neurolog. To warzywo jest źródłem długowieczności

 Karolina Rozmus
22.04.2023 15:51
Chroni przed rakiem, hamuje rozwój stanu zapalnego i wspiera serce
Chroni przed rakiem, hamuje rozwój stanu zapalnego i wspiera serce (Getty Images/Guinness World Records)

Krzyżowe należą do najzdrowszej grupy warzyw. Szereg badań potwierdza, że dostarczają cennych witamin i mogą chronić przed nowotworami. Ale ten rodzaj kapusty jest wyjątkowy. Stanowi podstawę diety Chińczyków, ma też coraz więcej zwolenników w Polsce.

spis treści

1. Pak choi to sekret najstarszego neurologa świata

Pak choi czy też bok choi, zwana też poza Polską "kapustą pekińską" to wyjątkowa odmiana z rodzaju warzyw krzyżowych. W przeciwieństwie do naszej białej kapusty nie tworzy główek, składa się natomiast z podłużnych, kruchych i soczyście zielonych liści. Są delikatne i nie trzeba ich długo gotować – wystarczy obsmażyć lub zblanszować.

W Chinach znana jest od ponad 1500 lat, a sądząc po jej właściwościach, można zaryzykować stwierdzeniem, że to m.in. ona zapewnia tamtejszej ludności długowieczność. 100 g kapusty pak choi to zaledwie 13 kcal, a przy tym jest skarbnicą witamin tj. witaminy A, E, C, K oraz witamin z grupy B. Jest źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy fosforu.

Te składniki sprawiają, że spożywanie pak choi świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, kondycję skóry i paznokci. Z uwagi na pokaźny zastrzyk błonnika w warzywie wpływa regulująco na pracę jelit i metabolizm. Jest więc niezastąpiona dla osób, które dbają o linię.

Zobacz film: "Właściwości kapusty pak choi"
Kapusta pak choi wspiera serce i układ nerwowy, a także może chronić przed rakiem
Kapusta pak choi wspiera serce i układ nerwowy, a także może chronić przed rakiem (Getty Images)

Witamina C , witamina E i beta-karoten obecne w kapuście są też silnymi antyoksydantami, więc regularnie spożywana może hamować rozwój lub zmniejszać stan zapalny w organizmie. To wyjątkowe warzywo znajduje się także w menu dr. Howarda Tuckera, najstarszego neurologa na świecie, który znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Dr Tucker i jego 90-letnia żona, także aktywna zawodowo jako lekarz, nie stronią od zielonych warzyw, zwłaszcza od kapusty pak choi. W jednym z wywiadów dr Tucker przyznał, że zdrowa dieta jest jednym z elementów stylu życia, który zapewnia długowieczność.

2. Jeden magiczny składnik. Tak chroni przed rakiem

Przeciwutleniacze obecne w pak choi wykazują silne działanie antynowotworowe. Podobnie jak błonnik, który w świetle niedawnych badań, okazał się skuteczny w zapobieganiu rakowi jelita grubego czy piersi.

Badania opublikowane na łamach "Aging-US" wskazują, że pak choi zawiera jeszcze jeden składnik, który może chronić przed rakiem. Dr Ingrid Herr z Uniwersytetu w Heidelbergu donosi, że ta kapusta zawiera sulforafan, jeden z najsilniejszych związków antyrakowych. Co więcej, może on nawet wydłużać długość życia, bo niweluje stan zapalny i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Kapustę pak choi warto włączyć do diety także z uwagi na:

  • mniejsze ryzyko chorób przewlekłych – w pak choi obecna jest kwercetyna, antyoksydant, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nie tylko nowotworów, ale też chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2,
  • działanie normalizujące ciśnienie krwi – kapusta jest źródłem potasu, magnezu i wapnia, które w naturalny sposób obniżają ciśnienie; dodatkowo badania wskazują, że odpowiednia ilość potasu w diecie może niwelować szkodliwy wpływ nadmiaru sodu,
  • poprawę odporności – za sprawą witaminy C, antyoksydantów, a także selenu, które stoją na straży właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze