Trwa ładowanie...

Zajadasz się owocami morza? Jesteś narażony na "wieczne chemikalia"

Avatar placeholder
Milena Górecka 28.04.2024 18:13
Zajadasz się krewetkami? Jesteś narażony na "wieczne chemikalia"
Zajadasz się krewetkami? Jesteś narażony na "wieczne chemikalia" (Pixabay )

Owoce morza to fantastyczne źródło wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Najnowsze ustalenia naukowców to jednak zła wiadomość dla tych, którzy jedzą je często.

spis treści

1. Czym są "wieczne chemikalia" (PFAS)?

PFAS to grupa syntetycznych związków chemicznych, które ze względu na swoje właściwości są szeroko stosowane w produkcji wielu produktów konsumenckich: naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą, odzieży odpornej na wodę, tkanin odpornych na plamy oraz produktów odpornych na tłuszcz.

Ze względu na ich trwałość i odporność na rozkład nazywane są wiecznymi chemikaliami i powszechnie występują w glebie, wodzie i powietrzu.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

2. PFAS w owocach morza

W ramach badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Exposure and Health", naukowcy zbadali poziomy 26 różnych chemikaliów PFAS w popularnych rodzajach ryb i owoców morza, takich jak dorsz, plamiak, homar, łosoś, przegrzebek, krewetki i tuńczyk. Analizy wykazały, że największe stężenie tych substancji znajdowało się w mięsie krewetek i homarów, które osiągnęły odpowiednio 1,74 i 3,30 nanogramów na gram mięsa.

W przypadku pozostałych badanych gatunków morskich poziomy te były zazwyczaj niższe i nie przekraczały jednego nanograma na gram.

Mechanizm, dzięki któremu chemikalia PFAS dostają się do organizmów morskich, nie jest do końca zrozumiały. Istnieje jednak hipoteza, że homary i krewetki są najbardziej narażone ze względu na to, że żyjące bliżej dna i wybrzeży.

Krewetka
Krewetka (Pixabay )

Chociaż istnieją wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia owoców morza pod względem substancji zanieczyszczających (takich jak rtęć), to w przypadku PFAS nie istnieją podobne wskazówki. Wyniki badania podkreślają więc potrzebę wprowadzenia ścisłych regulacji dotyczących obecności chemikaliów PFAS w środowisku, a zatem ograniczenia ich wpływu na życie morskie i zdrowie ludzi.

3. Wpływ PFAS na zdrowie

Dotychczasowe badania wykazały, że PFAS są zakłócającymi gospodarkę hormonalną związkami chemicznymi, które mogą wpływać na gruczoły w organizmie produkujące hormony, w tym gruczoł tarczycy.

Zdaniem naukowców związki PFAS modulują układ odpornościowy i wpływać na jego zdolność do zwalczania infekcji i guzów, zwiększają ryzyko zachorowania na raka nerki i jąder, a także mogą prowadzić do innych negatywnych skutków zdrowotnych, np. indukowania stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego, śmierci komórek i uszkodzeń DNA.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze