Trwa ładowanie...

Zakazana w Danii i Francji. Badania wskazują, że działa rakotwórczo

 Karolina Rozmus
10.10.2022 17:19
Niektóre kraje zakazują ich stosowania
Niektóre kraje zakazują ich stosowania (Pixabay/Getty Images)

Tradycja barwienia żywności jest bardzo stara, jednak barwniki syntetyczne to stosunkowo nowy wynalazek. Z tego powodu wciąż nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy na pewno są bezpieczne i nieszkodliwe. Jeden z nich tj. czerwień allura wycofany został z Francji, Danii, ale też Belgii, Szwajcarii i Szwecji. W Polsce znajdziemy barwnik bez trudu.

spis treści

1. Szkodliwa czerwień allura

Czerwień allura to barwnik, którego na opakowaniu możemy szukać pod symbolem E129, choć ma jeszcze ponad dziesięć alternatywnych nazw. To syntetyczny, szeroko rozpowszechniony dodatek. Wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym, kosmetycznym, tworzyw sztucznych czy tekstylnym.

Barwi szminki czy pigułki, jest składnikiem tuszu do tatuaży, a w produktach spożywczych możemy go znaleźć w słodyczach, ale też napojach, sosach czy przetworach mięsnych.

Choć nie dowiedziono jednoznacznie szkodliwości E129, to niektóre z badań wskazują, że wpływa negatywnie na płodność i może mieć działanie kancerogenne.

Zobacz film: "Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA"
Barwniki syntetyczne są powszechnie stosowane w żywności
Barwniki syntetyczne są powszechnie stosowane w żywności (Getty Images)

Jako jeden z barwników azowych może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją salicylanów. Badania pochodzące z Wielkiej Brytanii dowodzą, że czerwień allura w połączeniu z benzoesanem sodu szkodliwie działa na układ nerwowy dzieci.

2. Zakazane barwniki

Czerwień allura nie jest jedynym barwnikiem, którego stosowanie zostało zakazane w niektórych krajach.

Do pozostałych zakazanych barwników należą:

  • żółcień chinolinowa (E104) – może powodować reakcje alergiczne, nasilać objawy astmy i wywoływać nadpobudliwość u dzieci; zakazana w Norwegii i Finlandii,
  • czerwień koszenilowa (E124) – według niektórych badań może wpływać kancerogennie na komórki wątroby; zakazana w Wielkiej Brytanii, Ameryce Północnej i Norwegii,
  • tartrazyna (E102) – kolejny żółty barwnik, który nie służy alergikom, ale może działać też negatywnie na serce, wątrobę i nerki; zakazana w Wielkiej Brytanii, na terenie Unii Europejskiej dopuszczona pod warunkiem zamieszczenia informacji o szkodliwym wpływie na dzieci,
  • azorubina (E122) – badania na zwierzętach ujawniają rakotwórcze działanie barwnika; zakazany w Kanadzie,
  • żółcień pomarańczowa (E110) – może nasilać objawy astmy, powodować bóle brzucha, istnieją też badania wskazujące na rakotwórczość barwnika; zakazany w Norwegii i Finlandii.

Złą sławę zyskał sobie także barwnik E132, czyli niebieska indygotyna. Badania ujawniają, że może uszkadzać serce.

W przypadku każdego dopuszczonego do obrotu barwnika kluczowe jest przestrzeganie ADI (Acceptable daily intake, dopuszczalne dzienne spożycie). Każda z substancji dodatkowych ma wyraźnie określony ten wskaźnik. Warto jednak pamiętać, że nasza dieta obfituje w produkty wysokoprzetworzone, co powoduje, że przekroczenie ADI jest niestety bardzo prawdopodobne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze