Zakazane po 50. Powodują tycie, wyniszczają wątrobę i trzustkę

Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to podstawa dobrego samopoczucia, prawidłowych wyników badań i smukłej sylwetki. Na tryb życia powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby po 50. roku życia, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Warto przyjrzeć się produktom, które najczęściej trafiają do menu. Na co powinni uważać 50-latkowie?

Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć słone przekąski i ilość spożywanego alkoholu.Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć słone przekąski i ilość spożywanego alkoholu.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Co usunąć z diety po 50. roku życia?

W wieku 50 lat coraz trudniej ukryć oznaki starzenia, w czym zdecydowanie nie pomaga niezdrowa dieta oraz brak aktywności fizycznej. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze również znacząco nam szkodzą.

Kardiolodzy przestrzegają przed bezmyślnym doprawianiem potraw solą, ponieważ nadmiar tej przyprawy ma katastrofalny wpływ na wątrobę, nerki i pracę mózgu. Jednocześnie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, grozi również wystąpieniem udaru mózgu i zawału serca.

Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć ilość spożywanych serów, wędlin, marynowanych warzyw oraz przetworzonej żywności.

Równie niebezpieczne może być czerwone mięso, szczególnie smażone, a także kiełbasy, wędzone produkty mięsne, parówki, pasztety, konserwy oraz wędliny. Produkty te przyczyniają się do rozwoju chorób serca i komórek nowotworowych. Niezdrowa dieta zwiększa też ryzyko raka jelita grubego.

Nadmiar cukru to z kolei krok do otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów i zaburzeń w pracy wątroby. Składnik ten znajdziemy w gazowanych napojach, jogurtach, płatkach śniadaniowych, wyrobach cukierniczych, sokach owocowych, a nawet w pieczywie.

Negatywny wpływ na zdrowie mają również zamienniki cukru, takie jak melasa, aspartam, karmel czy syrop glukozowo-fruktozowy. Osoby po 50. roku życia powinny zwrócić uwagę również na ilość spożywanego alkoholu, który wpływa destrukcyjnie na wątrobę, trzustkę, nerki, serce oraz mózg. Ponadto przyczynia się do rozwoju uzależnienia, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do przedwczesnego zgonu.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka