Trwa ładowanie...

Zakupy wielkanocne w Biedronce? Dietetyczka mówi, czego lepiej nie kupować

Avatar placeholder
Dominika Najda 29.03.2024 12:30
W Wielkanoc lepiej unikać tych produktów z Biedronki. Dietetyczka wyjaśnia dlaczego
W Wielkanoc lepiej unikać tych produktów z Biedronki. Dietetyczka wyjaśnia dlaczego (Getty Images, Instagram)

Wielkanoc za pasem, więc pora na świąteczne zakupy. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, by obżarstwu stało się zadość. Podczas komponowania sklepowego koszyka warto jednak zrezygnować z kilku produktów.

spis treści

1. Unikaj podczas wielkanocnych zakupów

Na instagramowym profilu Centrum Respo pojawił się filmik, z którego możemy się dowiedzieć, jakie produkty z Biedronki nie powinny trafić do naszego koszyka. Podczas Wielkanocy nie należy zapominać o zdrowiu.

Pierwszym produktem z popularnego dyskontu, który zdaniem dietetyczki nie powinien znaleźć się na liście zakupów, jest koncentrat żurku Krakus. Wszystko dlatego, że zawiera zbędne dodatki.

Zobacz film: "Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc"

W składzie możemy znaleźć odtłuszczone mleko w proszku i regulatory kwasowości. Znacznie zdrowszym wyborem będzie koncentrat z krótszą listą składników, a tym samym o mniejszym stopniu przetworzenia.

2. A jaki majonez?

Skoro Wielkanoc, to i majonez. Dietetyczka pokazała majonez Babuni Hellmann's, który w wielu z nas budzi ciepłe wspomnienia. Okazuje się jednak, że ze względu na skład nie zagościłby na stole żadnej babci.

"Zawiera dodatki takie jak aromaty, barwniki i sól wapniowo-disodowa. Lepszym wyborem będzie majonez kielecki" - zauważa dietetyczka na nagraniu.

Autorka nagrania poruszyła również kwestię, która od lat dzieli polski społeczeństwo - kielecki kontra inne majonezy. Jeśli nie przepadasz za pierwszą propozycję, rozejrzyj się za innym produktem, który ma krótki skład i nie zawiera sztucznych dodatków.

3. Uważaj na wypieki

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć babki i innych ciast. Wiele osób decyduje się jednak na zakup gotowych wypieków, a tutaj trzeba szczególnie uważać. Babka z czekoladą belgijską z Biedronki brzmi smacznie, ale skład pozostawia wiele do życzenia.

- Już na trzecim miejscu widzimy cukier, a dalej olej, estry kwasów tłuszczowych i dodatki - ostrzega dietetyczka.

Zdecydowanie lepiej przygotować babkę samodzielnie, w sieci można znaleźć całą masę szybkich przepisów. Niektóre przepisy wcale nie są wymagające, a do tego sami kontrolujemy, co trafia do takiego ciasta.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze