Zamrażanie posiłków dla niemowląt – sposoby, porady i ostrzeżenia
Zamrażanie posiłków dla niemowląt to dobry sposób na przedłużenie świeżości domowych zup, drugich dań i deserów. Ponieważ chodzi nie tylko o ich smak, ale i jakość oraz bezpieczeństwo, bardzo ważne jest, by robić to prawidłowo. W czym mrozić obiadki dla maluchów? Jak długo można je przechowywać? Jak rozmrażać?
1. Zamrażanie posiłków dla niemowląt – jak to robić?
Zamrażanie posiłków dla niemowląt to dobry sposób na przedłużenie ich trwałości, a i zabezpieczeniem przez psuciem się. Aby takie jedzenie wyszło dziecku na zdrowie, należy przestrzegać zasad dotyczących mrożenia.
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że do zamrażania nadają się wyłącznie „domowe słoiczki dla niemowląt”. Nie zaleca się mrożenia gotowych dań dla dzieci, czyli jedzenia ze słoiczków, ponieważ ich wartość odżywcza nie przewiduje dodatkowych zabiegów przed spożyciem, co może skutkować utratą witamin i minerałów.
Jak mrozić papki dla niemowlaka? Przygotowane jedzenie trzeba jak najszybciej ostudzić, na przykład przekładając je do szczelnego pojemnika i wstawiając pod kran z zimną wodą. Schłodzone i poporcjowane posiłki należy niezwłocznie włożyć do zamrażarki. Nie można kilkakrotnie zamrażać i rozmrażać tych samych produktów. To dlatego tak ważne jest, by zamrażając je pamiętać, by od razu dzielić posiłki na porcje, które dziecko zje na raz.
2. W czym mrozić zupki dla niemowląt?
Planując mrożenie słoiczków dla niemowląt, warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki. Właściwe opakowanie powinno być szczelne, by zachować jakość i bezpieczeństwo mrożonego produktu, wygodne w użytkowaniu i bezpieczne, czyli przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Aby zamrażanie posiłków dla niemowląt było bezpieczne, warto je można mrozić w:
- szklanych słoiczkach, które można poddawać działaniu tak niskiej, jak i wysokiej temperatury. Trzeba tylko pamiętać, by nie wypełniać ich maksymalnie. Należy zostawić wolne miejsce (np. ¾ słoika), aby uniknąć pękania szkła,
- torebkach strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością – dobrze zabezpieczają produkt przed popatrzeniem w zamrażarce oraz przed utratą wilgoci,
- opakowaniach próżniowych,
- folii lub na tackach aluminiowych,
- większych foremkach na kostki lodu. Bardzo ważne jest, by umyć je ciepłą wodą z łagodnym detergentem lub – jeśli producent na to zezwala - wyparzyć we wrzątku. Potem wystarczy nałożyć łyżeczką odpowiednie porcje i owinąć je folią,
- małych plastikowych pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności.
Dobrze jest je dokładnie opisać, podając nazwę, ewentualnie skład oraz obowiązkowo datę przygotowania posiłku.
3. Ile można przechowywać obiadek dla niemowlaka?
Mrozić można prawie wszystko: zarówno surowe, jak i przetworzone owoce i warzywa, mięso i ryby, jak również dania gotowe oraz półprodukty, na przykład ugotowany makaron, ryż, kaszę. Zamrażane posiłki można przechowywać od 3 do 6 miesięcy, ale najlepiej je zużyć maksymalnie w ciągu 90 dni. Warto jednak pamiętać, że:
- najkrócej powinno się trzymać w zamrażarce posiłki, które zawierają mleko. Te należy spożyć do 2 miesięcy,
- dania, składnikiem których jest mięso i ryby trzeba spożyć do 3 miesięcy,
- przeciery warzywne i owocowe - maksymalnie do 6 miesięcy.
4. Rozmrażanie posiłków dla niemowląt
Tak samo ważne jak zamrażanie posiłków dla niemowląt jest ich rozmrażanie i przygotowanie do spożycia. Jedzenie zamrożone powinno zostać dokładnie rozmrożone przed odgrzaniem. Najbezpieczniejszym sposobem jest pozostawienie go w lodówce na noc lub wstawić do kuchenki mikrofalowej z funkcją rozmrażania.
Przed spożyciem żywności zamrożonej należy ją zagotować, by zapewnić sterylność i bezpieczeństwo posiłki. Jak to zrobić?
- doprowadzić do wrzenia w garnku i pozostawić do ostygnięcia,
- odgrzewać w kuchence mikrofalowej, pamiętając o wymieszaniu jedzenia i sprawdzeniu jego temperatury przed podaniem dziecku. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej często skutkuje nierówną temperaturą żywności (część produktu jest zimna, a pozostała - bardzo ciepła. Aby zupa po rozmrożeniu miała odpowiednią konsystencję i smak, niektóre dodatki warto do niej wrzucić po odgrzaniu (lepiej zamrozić samą zupę – bazę bez dodatków). To na przykład:
- zabielacze (śmietana, jogurt, kefir, mleko),
- tłuszcze (masło, oliwa z oliwek),
- produkty zbożowe (makaron, kasza czy ryż)
5. Pasteryzacja zupek dla niemowląt
Zamrażanie posiłków dla niemowląt to nie jedyny sposób przechowywania żywności. Wiele zup i drugich dań czy deserów można także pasteryzować. Warto jednak podkreślić, że mrożenie jest rozwiązaniem lepszym. Dlaczego? Pasteryzacja to sposób dość czasochłonny i wymagający nakładów pracy. Na przykład pasteryzacja zupek z mięsem wymaga długotrwałej obróbki termicznej (nawet 3 dni). Ponadto proces ten pozbawia potrawy znacznej ilości witamin i składników mineralnych, które są wrażliwe na długotrwałe działanie wysokich temperatur.