Trwa ładowanie...

Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?

Ryby to jeden z najbardziej niedocenianych elementów naszej codziennej diety. Są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Razem ze zwiększającą się popularnością ryb, wzrasta jednak ryzyko groźnych zatruć pokarmowych spowodowanych obecnością toksycznych związków. Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę i kiedy należy ją wyrzucić?

spis treści

1. Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę?

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) istnieją dwa główne rodzaje zatruć ryb: ciguatera i scombrotoksizm.

Zobacz film: "Prof. Pyrć o prognozach dotyczących czwartej fali"

Ciguatera to zatrucie toksynami morskimi. Dochodzi do niego najczęściej wskutek spożycia niektórych gatunków ryb morskich, głównie pochodzących z obszarów tropikalnych: Morza Karaibskiego, Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Winę ponoszą mikroskopijne rośliny morskie, które wytwarzają ciguatoksyny.

Z kolei scombrotoksizm to zatrucie pokarmowe związane z konsumpcją ryb mających ciemne mięso. Zalicza się do nich przede wszystkim: makrelę, tuńczyka białego, tuńczyka żółtopłetwego, tuńczyka błękitnopłetwego oraz makreloszę. Zatruć się można także sardynkami europejskimi, koryfenami, czarnym merlinem i śledziem.

Dlaczego dochodzi do zatrucia? Główną przyczyną jego występowania jest nieprawidłowo przechowywane mięso, które ulega rozkładowi bakteryjnemu już w temperaturze powyżej 0 stopni Celsjusza. Taki proces oznacza dekarboksylację aminokwasu L-histydyny do histaminy, fosforanu histaminy oraz chlorowodorku histaminy.

"Ryby zanieczyszczone histaminą mogą mieć pieprzny, ostry, słony smak. Poza tym będą miały normalny wygląd, zapach i smak" - informuje CDC.

Może powodować to zamieszanie, tym bardziej, że wiele osób przyprawia ryby solą i pieprzem. Zdaniem CDC poza subtelną zmianą smaku ryby, da się zauważyć zmiany w jej konsystencji, która może być oznaką zanieczyszczenia.

Rybę należy schłodzić lub zamrozić, aby zapobiec skażeniu histaminą.

2. Jakie są objawy zatrucia skombrotoksizmem?

Obajwy zatrucia scombrotoksizmem najczęściej pojawiają się między 10. a 60. minutą po spożyciu skażonego kawałka ryby. Objawy często ustępują w ciągu 12 godzin. Niestety w niektórych sytuacjach utrzymują się przez 48 godzin lub dłużej.

Najczęstszymi objawami choroby są:

  • zaczerwienienie skóry,
  • świąd skóry,
  • skurcze brzucha,
  • zaburzenia widzenia,
  • kołatanie serca,
  • silny ból głowy,
  • spadek ciśnienia tętniczego
  • nieregularnego bicia serca,
  • trudności z oddychaniem.

Czasami osoby borykające się z zatruciem pokarmowym mogą wymagać hospitalizacji.

Ryby, które są zepsute lub zanieczyszczone należy wyrzucić. Jeśli podejrzewasz u siebie zatrucie histaminą, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?
Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać? (Getty)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.