Trwa ładowanie...

Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?

Ryby to jeden z najbardziej niedocenianych elementów naszej codziennej diety. Są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Razem ze zwiększającą się popularnością ryb, wzrasta jednak ryzyko groźnych zatruć pokarmowych spowodowanych obecnością toksycznych związków. Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę i kiedy należy ją wyrzucić?

Zobacz film: "Prof. Pyrć o prognozach dotyczących czwartej fali"

spis treści

1. Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę?

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) istnieją dwa główne rodzaje zatruć ryb: ciguatera i scombrotoksizm.

Ciguatera to zatrucie toksynami morskimi. Dochodzi do niego najczęściej wskutek spożycia niektórych gatunków ryb morskich, głównie pochodzących z obszarów tropikalnych: Morza Karaibskiego, Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Winę ponoszą mikroskopijne rośliny morskie, które wytwarzają ciguatoksyny.

Z kolei scombrotoksizm to zatrucie pokarmowe związane z konsumpcją ryb mających ciemne mięso. Zalicza się do nich przede wszystkim: makrelę, tuńczyka białego, tuńczyka żółtopłetwego, tuńczyka błękitnopłetwego oraz makreloszę. Zatruć się można także sardynkami europejskimi, koryfenami, czarnym merlinem i śledziem.

Dlaczego dochodzi do zatrucia? Główną przyczyną jego występowania jest nieprawidłowo przechowywane mięso, które ulega rozkładowi bakteryjnemu już w temperaturze powyżej 0 stopni Celsjusza. Taki proces oznacza dekarboksylację aminokwasu L-histydyny do histaminy, fosforanu histaminy oraz chlorowodorku histaminy.

"Ryby zanieczyszczone histaminą mogą mieć pieprzny, ostry, słony smak. Poza tym będą miały normalny wygląd, zapach i smak" - informuje CDC.

Może powodować to zamieszanie, tym bardziej, że wiele osób przyprawia ryby solą i pieprzem. Zdaniem CDC poza subtelną zmianą smaku ryby, da się zauważyć zmiany w jej konsystencji, która może być oznaką zanieczyszczenia.

Rybę należy schłodzić lub zamrozić, aby zapobiec skażeniu histaminą.

2. Jakie są objawy zatrucia skombrotoksizmem?

Obajwy zatrucia scombrotoksizmem najczęściej pojawiają się między 10. a 60. minutą po spożyciu skażonego kawałka ryby. Objawy często ustępują w ciągu 12 godzin. Niestety w niektórych sytuacjach utrzymują się przez 48 godzin lub dłużej.

Najczęstszymi objawami choroby są:

  • zaczerwienienie skóry,
  • świąd skóry,
  • skurcze brzucha,
  • zaburzenia widzenia,
  • kołatanie serca,
  • silny ból głowy,
  • spadek ciśnienia tętniczego
  • nieregularnego bicia serca,
  • trudności z oddychaniem.

Czasami osoby borykające się z zatruciem pokarmowym mogą wymagać hospitalizacji.

Ryby, które są zepsute lub zanieczyszczone należy wyrzucić. Jeśli podejrzewasz u siebie zatrucie histaminą, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.