Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka na lato

Avatar placeholder
15.03.2017 15:24
Zapiekanka na lato
Zapiekanka na lato

Aromatyczna ziołowa propozycja obiadowego dania. Dostarcza dużo fosforu, witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi. Potrawa z zapiekanymi pomidorami to bogate źródło ważnego przeciwutleniacza - likopenu. Udowodniono jego terapeutyczny wpływ na wiele nowotworów głównie na nowotwór płuc i prostaty. Co ciekawe związek ten jest dużo lepiej wchłaniany z przetworzonych niż z surowych pomidorów.

Składniki

  • 3 dojrzałe średnie pomidory,

  • 6 średnich ziemniaków,

  • 2 średnie cukinie,
  • 4 łyżki oliwy,

  • 200 g żółtego sera,

  • pęczek mieszanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka etc.),

  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Warzywa umyć. Ziemniaki dokładnie oskrobać, wszystkie warzywa pokroić na plastry. Ułożyć naprzemiennie pionowo w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, skropić oliwą zmieszaną z przyprawami i posiekanymi ziołami. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Na 7-10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Danie zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie445,90
Białko21,33 g
Tłuszcze22,04 g
Cholesterol35,50 mg
Węglowodany46,87 g
Błonnik6,54 g
Witamina C100,04 mg
Witamina A478,40 µg

Komentarz

Wapń i fosfor obecny w potrawie jako związki mineralne uzupełniające się poprawiają gęstość kości i wzmacniają zęby. Potrawa bogata w błonnik. Ponadto zawiera mało złego cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze