Zapiekanka na lato
Aromatyczna ziołowa propozycja obiadowego dania. Dostarcza dużo fosforu, witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi. Potrawa z zapiekanymi pomidorami to bogate źródło ważnego przeciwutleniacza - likopenu. Udowodniono jego terapeutyczny wpływ na wiele nowotworów głównie na nowotwór płuc i prostaty. Co ciekawe związek ten jest dużo lepiej wchłaniany z przetworzonych niż z surowych pomidorów.
Składniki
- 3 dojrzałe średnie pomidory,
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 średnie cukinie,
- 4 łyżki oliwy,
- 200 g żółtego sera,
- pęczek mieszanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka etc.),
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Warzywa umyć. Ziemniaki dokładnie oskrobać, wszystkie warzywa pokroić na plastry. Ułożyć naprzemiennie pionowo w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, skropić oliwą zmieszaną z przyprawami i posiekanymi ziołami. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Na 7-10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Danie zawiera mało złego cholesterolu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 445,90 |
Białko | 21,33 g |
Tłuszcze | 22,04 g |
Cholesterol | 35,50 mg |
Węglowodany | 46,87 g |
Błonnik | 6,54 g |
Witamina C | 100,04 mg |
Witamina A | 478,40 µg |
Komentarz
Wapń i fosfor obecny w potrawie jako związki mineralne uzupełniające się poprawiają gęstość kości i wzmacniają zęby. Potrawa bogata w błonnik. Ponadto zawiera mało złego cholesterolu.