Zapiekanka z zieloną fasolą
Jesień i zima to doskonały czas na wprowadzenie fasoli do naszego menu. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin E, K, A i D, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu.
Składniki:
- 1,5 kg zielonej fasoli,
- 300 g pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 małe cebule,
- 1/2 szklanki bulionu z warzyw,
- 1 szklanka startego sera.
Przygotowanie: Zieloną fasolę umyj i odetnij końcówki. Ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie na półtwardo. Odcedź. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Wrzuć na rozgrzaną maksymalnie patelnię na kilka minut i zdejmij. Nie wylewaj sosu, jaki wytrąci się z grzybów, ale dodaj do niego bulion i trochę podgrzej, po czym przelej do miseczki. W naczyniu żaroodpornym ułóż pieczarki i fasolę, po czym zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem, na końcu posyp serem. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i włóż zapiekankę z fasolą. Piecz przez około 25-30 minut, a na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywę.
Komentarz: Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Zdecydowanie jest to potrawa dla wszystkich, którzy chcą dobrze, smacznie i zdrowo zjeść.
Zapiekanka z zielonej fasoli zarówno więc nasyci żołądek, jak i dostarczy cennych składników. To dobry pomysł na obiad.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 113,98 kcal |
Białka | 8,85 g |
Węglowodany | 6,21 g |
Tłuszcze | 5,74 g |
Błonnik | 6,06 g |
Smacznego!