Zapomniane słowiańskie ziele. Przyniesie ulgę chorej wątrobie
Kiedyś doceniany i stosowany powszechnie, dzisiaj niesłusznie zapomniany. Kurdybanek to niezwykłe ziele, które nie tylko chroni zdrowie, ale też świetnie sprawdza się w kuchni.
1. Słowiańskie ziele o leczniczej mocy
Kurdybanek zwany także bluszczykiem ziemnym i obłożnikiem to jedno z najstarszych słowiańskich ziół, dzisiaj zapomniane mimo swoich niezwykłych zdrowotnych właściwości.
Słowianie stosowali go niemal we wszystkich schorzeniach, a także jako przyprawę do wielu potraw (nadaje przyjemny korzenny smak).
Kurdybanek choć niepozorny, kryje w sobie potężną moc. Wzmacnia serce, reguluje przemianę materii, pomaga w oczyszczaniu organizmu.
Można go stosować wspomagająco w leczeniu astmy czy chorób układu pokarmowego w tym wątroby i trzustki.
Sprawdzi się także jako uzupełnienie leczenia przeziębienia, infekcji zatok czy zapalenia oskrzeli. Wskazaniem są też m.in. zaburzenia pracy układu moczowego oraz choroby skóry.
2. Naturalna broń przeciwko chorobom
Ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych, kurdybanek wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.
Kwas rozmarynowy, rutyna i kwas chlorogenowy odpowiadają z kolei za przeciwzapalne działanie rośliny.
Kurdybanek zawiera także m.in.: garbniki i flawonoidy, cholinę, glechominę, saponiny, * żywice i sole mineralne.
Z kurdybankiem i jego zbawiennym wpływem na zdrowie wiąże się też pewna legenda. Według niej słowiańskie ziele może mieć wiele wspólnego ze zwycięstwem armii króla Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. Kiedy Sobieski szykował się do odsieczy, wziął ze sobą kurdybanek, by rycerze mogli pić napar na wzmocnienie i ochronę przed wieloma zarazami.
3. Pij i przyprawiaj
By korzystać na co dzień ze zdrowotnych właściwości kurdybanku, można przyrządzić z niego na przykład napar, syrop lub używać go jako przyprawy.
Przepis na herbatę z z kurdybanku: 1 łyżkę zalać 1,5 szklanki ciepłej wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Przepis na wzmacniający syrop: Garść świeżego kurdybanku wrzucić do garnka, wlać 6 szklanek wody i zagotować. Następnie grzać przez 15 minut na małym ogniu, przecedzić i dodać tyle miodu, ile jest wywaru. Wymieszać i ponownie zagotować. Przelać do butelek. Syrop można dodawać do ciepłej wody lub herbaty (jedna łyżka stołowa).
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl