Trwa ładowanie...

Zapomnij o menopauzie. Badacze odkryli, że wystarczy włączyć do diety jeden składnik

Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców mogą stać się przełomem w walce z uciążliwymi dolegliwościami w okresie menopauzy. Wyniki badań wskazały, że aż 59 proc. badanych kobiet, które włączyły do swej diety soję, przestało doświadczać uderzeń gorąca. To jednak nie wszystko.

Zobacz film: "Ta roślina chroni przed osteoporozą i nowotworami"

spis treści

1. Dieta a menopauza

Uderzenia gorąca, czyli pojawiające się nagle, najczęściej nocą, fale gwałtownego ciepła, a także tzw. zimne poty, to, zdaniem naukowców, problem aż 4/5 kobiet w okresie menopauzy. Pacjentki mogą doświadczać tak silnych ataków lub mają one tak duże natężenie, że konieczne jest wprowadzenie farmakoterapii, mającej na celu złagodzenie dolegliwości.

Badacze z George Washington University zrekrutowali do badania 38 kobiet w okresie menopauzalnym, borykających się z dokuczliwymi objawami. Połowa z badanych była na niskotłuszczowej diecie wegańskiej, a w jadłospisie tych kobiet codziennie znajdowała się gotowana soja – dokładnie ½ szklanki ziaren.

Po 12 tygodniach niemal 60 proc. weganek przestało doświadczać uderzeń gorąca, u pozostałych badanych natężenie dolegliwości stało się dużo mniejsze. Poprawy samopoczucia nie doświadczyły z kolei te panie, w których diecie zmianie nie uległo nic.

Badacze stwierdzili, że dieta wegańska i spożywanie soi oraz produktów sojowych może redukować liczbę i natężenie uderzeń gorąca nawet o 84 proc. bez konieczności zażywania leków.

2. Soja – źródło fitoestrogenów

Uczestniczki badania, które przez 12 tygodni spożywały soję i pozostawały na diecie roślinnej, przyznały także, że mają więcej energii, lepiej śpią i czerpią większą satysfakcję z życia seksualnego.

Badacze, którzy m.in. dzięki cotygodniowemu raportowaniu przez pacjentki stanu swojego zdrowia, przyznali, że można mówić o ogólnej poprawie jakości życia. Potwierdza to przypuszczenia naukowców, że soja, zawierająca fitoestrogeny, pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu.

Izoflawony sojowe, czyli fitoestrogeny, między innymi genisteina i daidzeina, to związki naturalnie występujące w soi. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdziałają miażdżycy, a także osteoporozie, która jest problemem dużego odsetka kobiet po menopauzie. Łagodzą objawy przekwitania, działając podobnie, jak estrogeny, które wykorzystuje się w farmakologicznym leczeniu menopauzy.

Dieta wegańska (bogata w soję) eliminuje jednak ryzyko wynikające ze stosowania estrogenów przepisywanych przez lekarzy - chodzi m.in. o zwiększone ryzyko pojawienia się raka piersi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?
Jak odżywiać się w okresie menopauzy? [6 zdjęć]

Większość kobiet obawia się menopauzy głównie ze względu na skłonność do przybierania na wadze. Niestety,...

zobacz galerię

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.