Trwa ładowanie...

Zapychacze żył. Tych produktów musisz unikać, żeby nie nabawić się miażdżycy

 Aleksandra Zaborowska
31.08.2024 12:56
Te produkty zapychają żyły. Unikaj ich, aby nie nabawić się miażdżycy
Te produkty zapychają żyły. Unikaj ich, aby nie nabawić się miażdżycy (Getty Images)

Na miażdżycę choruje już ponad 700 tysięcy Polaków. Warto jednak wiedzieć, że chorobie można zapobiec (ale i zahamować jej dalszy rozwój), jeśli tylko zwrócimy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu.

spis treści

1. Tych produktów nie jedz. Prowadzą do miażdżycy

Miażdżyca to choroba, która rozwija się na skutek nagromadzenia złogów tłuszczowych w żyłach. Niewykryta i nieleczona miażdżyca prowadzi do innych poważnych dolegliwości takich jak niewydolność serca, choroba wieńcowa czy udar, które mogą zakończyć się nawet śmiercią. Należy więc mieć świadomość, jakie produkty wykazują najbardziej szkodliwe działanie na układ krążenia.

2. Bekon

Dla wielu nieodłączny element wystawnego śniadania. Zawiera jednak bardzo niewiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, ale jest za to bogaty w niezdrowe tłuszcze i sód. Regularne spożywanie bekonu w dużych ilościach może szybko doprowadzić nie tylko do nadwagi, ale także do wzrostu ciśnienia tętniczego czy zatrzymywania wody w organizmie.

3. Słodycze

Zwłaszcza te najbardziej tłuste, ale także te wysokoprzetworzone, dostępne w sklepach w postaci ciasteczek czy batoników. Zawierają ogromne ilości cukru, które w zestawieniu z tłuszczami nasyconymi, bezpośrednio prowadzą do chorób serca czy zaburzeń glikemicznych.

Zobacz film: "Najgorsze rodzaje sera"

4. Serki kanapkowe

O serkach do smarowania rzadko myśli się w kontekście niezdrowej żywności. W rzeczywistości jednak produkty tego typu to bomba tłuszczu, którego mogą zawierać nawet ponad 80 g na 100 g serka. Częste sięganie po ten rodzaj nabiału może być prostą drogą do podwyższenia cholesterolu, zwiększenia ciśnienia, a następnie do miażdżycy.

5. Dania smażone

Niezależnie czy smażymy warzywa, mięso czy produkty mączne, w takim procesie obróbki termicznej wszystkie one pochłaniają ogromne ilości tłuszczu. Znacznie zdrowszą alternatywą dla smażenia jest pieczenie, gotowanie w wodzie lub na parze. W przypadku niektórych produktów można także zastosować smażenie na suchej patelni.

6. Dania gotowe i przetworzone

Mowa tu w szczególności o panierowanych daniach mięsnych, ale także wszelkiego rodzaju gotowych sałatkach z dużą ilością majonezu, które z reguły bogate są w "zły" rodzaj cholesterolu LDL - bezpośrednio prowadzącego do rozwoju miażdżycy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze