Trwa ładowanie...

Zapychają tętnice i podnoszą trójglicerydy. Krótka droga do miażdżycy

Avatar placeholder
08.11.2023 13:06
W takiej postaci owoce to prawdziwa bomba kaloryczna. Prowadzą do otyłości i prowadzą do nagwagi
W takiej postaci owoce to prawdziwa bomba kaloryczna. Prowadzą do otyłości i prowadzą do nagwagi (Getty Images)

Choć owoce powinny być stałym elementem naszej codziennej diety, to warto zwrócić uwagę na to, że powinniśmy spożywać przede wszystkim te świeże. Owoce suszone, smażone czy zatopione w słodkim syropie, mimo że mogą wydawać się atrakcyjną alternatywą, są w rzeczywistości prawdziwą bombą kaloryczną. Ich regularne spożywanie może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia wielu chorób.

spis treści

1. Warto sięgać po świeże owoce

Owoce są nieocenionym źródłem antyoksydantów. Te związki mają zdolność do ochrony naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co z kolei prowadzi do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

W owocach znajdziemy również cenny błonnik. W naszym układzie pokarmowym błonnik działa niczym miotełka, pomagając usunąć zalegające resztki pokarmowe. Błonnik nie tylko chroni nasze jelita przed rozwojem raka, ale również pomaga w przypadku zaparć i jest zalecany dla osób, które są na diecie odchudzającej.

Zobacz film: "Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA"

Owoce są także bogate w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz potas, a także zawierają proste cukry, takie jak glukoza i fruktoza, dzięki czemu mogą pomóc nam zaspokoić naszą ochotę na słodycze.

Są one znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Jednakże, warto pamiętać, że to przede wszystkim świeże owoce dostarczą nam cennych właściwości prozdrowotnych. A co z owocami w syropie, które tak chętnie kupujemy? Niestety, eksperci nie mają dla nas dobrych wieści.

2. Prawdziwa bomba kaloryczna

Owoce w syropie to nie tylko owoce, ale także wiele dodatkowych składników, które zwiększają ich kaloryczność. Są one bogate w dodany cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, co prowadzi do podniesienia poziomu złego cholesterolu w organizmie oraz trójglicerydów we krwi.

Producenci często dodają do nich także chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. Regularne spożywanie owoców w syropie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Spożywanie owoców w syropie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, owoce w syropie nie powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze