Trwa ładowanie...

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

 Aleksandra Miłosz
Aleksandra Miłosz 30.10.2017 09:30
Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru
Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru (Zdjęcie autorstwa Jeanny / CC BY 2.0)

Najbardziej powszechna substancja słodząca, czyli cukier, jest jednocześnie najbardziej szkodliwa. 100 g produktu zawiera aż 400 kalorii. Spożywanie nadmiernych jego ilości może powodować otyłość i nadwagę, zmniejszenie apetytu, próchnicę zębów, podrażnienie przewodu pokarmowego czy chorobę niedokrwienną serca. Nie bez powodu cukier, obok soli, jest nazywany „białą śmiercią”. Jeżeli nie jesteśmy w stanie całkiem z niego zrezygnować, to warto wiedzieć, czym możemy go zastąpić w naszej diecie.

spis treści

1. Miód

Miód to najbardziej znany i rozpowszechniony zamiennik cukru na polskich stołach. Jest bardzo ceniony ze względu na minerały i enzymy. Ponadto zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, kobaltu, jodu i potasu. Można w nim znaleźć także witaminy z grupy B, kwasy organiczne, woski, pyłki kwiatowe. Nie jest jednak odpowiedni dla osób, które są na diecie lub łatwo przybierają na wadze – ma więcej kalorii niż biały cukier. Jest za to polecany w okresie jesiennym, ponieważ wzmacnia odporność i dodaje sił, warto więc dodać jego łyżeczkę do herbaty malinowej.

2. Stewia

Stewia to roślina idealna dla osób będących na diecie – jest prawie bezkaloryczna, a w dodatku nawet 300 razy słodsza od cukru. W przemyśle spożywczym używa się jej w różnych postaciach: proszku, liści, ale także świeżej. Swoją słodycz zawdzięcza stewiozydom. W jej składzie można też znaleźć witaminę C, cynk, selen, chrom, żelazo, mangan, krzem, wapń, potas. Wzmacnia serce, układ krążenia i odpornościowy. Działa też bakteriobójczo i grzybobójczo. Może być stosowana do słodzenia gorących napojów, gotowania i pieczenia. Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

3. Ksylitol

To inaczej cukier brzozowy. Jak nazwa wskazuje, jego pochodzenie jest w pełni naturalne. Jest tak samo słodki jak biały cukier, ale prawie o połowę mniej kaloryczny. Dzięki temu, że w organizmie wywołuje odczyn zasadowy, a nie kwasowy, można mu przypisać działanie antybakteryjne. Z perspektywy medycznej ważne jest także to, że podnosi poziom cukru we krwi znacznie wolniej niż biały cukier i inne jego zamienniki. Ksylitol wspomaga leczenie osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Warto pamiętać, aby włączać go do diety stopniowo. Za bezpieczną dawkę przyjmuje się 3 łyżeczki dziennie. Jego największą wadą jest wysoka cena, ok. 40 zł za kilogram w sklepach ze zdrową żywnością.

4. Lukrecja

A właściwie wyciąg z korzenia lukrecji. Słodsza od białego cukru prawie 50 razy, a jej największą wadą jest to, że w smaku przypomina anyż. Spożywanie lukrecji poleca się osobom, które mają częste problemy żołądkowe, zapalenia gardła i dróg oddechowych. Ponadto działa przeciwzapalnie, moczopędnie i przeczyszczająco. Nie wszyscy mogą ją stosować, ponieważ wchodzi w reakcje z innymi lekami i obniża ich skuteczność. Do swojej diety nie powinny jej włączać kobiety w ciąży oraz osoby z niewydolnością nerek.

5. Syrop klonowy

Z pnia klonu pobierany jest sok, a po odparowaniu wody powstaje jasnobrunatny syrop. Ma on dużo cukru, ale także sporo soli mineralnych, wapnia, magnezu, manganu i potasu. Jest dużo mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Najczęściej występuje jako dodatek do gofrów czy naleśników, ale może też być stosowany do owoców, ciast, płatków śniadaniowych, sałatek.

6. Melasa

Melasa jest substancją uboczną produkcji cukru. Występuje w postaci ciemnego, gęstego syropu. Zawiera dużo żelaza, dlatego jest dobrą alternatywą dla kobiet w ciąży, osób z anemią czy sportowców. Można jej używać do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty.

7. Słód ryżowy i jęczmienny

Słody zbożowe przede wszystkim poprawiają trawienie. Słód ryżowy powstaje przez rozdrabnianie pełnych ziaren,  wydziela się wówczas gęsty płyn, który miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego. Słód ryżowy stanowi przede wszystkim bogate źródło energii, która uwalnia się powoli i długo pozostaje w organizmie. Zawiera też bardzo dużo witamin z grupy B.

8. Syrop z agawy

To meksykańska substancja słodząca produkowana z kaktusa. Jej główną zaletą jest to, że zawiera inulinę, naturalny probiotyk powodujący wzrost flory przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, usprawnia jego pracę. Obniża także poziom cholesterolu i ma niski indeks glikemiczny. Jest też bogatym źródłem błonnika.

Na rynku można znaleźć wiele alternatyw dla zwykłego, białego cukru. Pomimo tego, że są zdrowsze, warto pamiętać, że nawet one w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe dla zdrowia. Należy zatem wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa, które są źródłem cukrów prostych, czyli fruktozy i glukozy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze