Zaskakujące produkty, które powinieneś trzymać w lodówce
Kuchnia jest miejscem przeróżnych smaków i zapachów, w którym spędzasz kilka godzin w tygodniu. Każdy, nawet najmniejszy produkt spożywczy ma tutaj swoje miejsce i przeznaczenie.
Czy zastanawiałeś się jednak, czy dobrze robisz przechowując migdały w zaciemnionym i suchym miejscu? I dlaczego wino stoi na półce wraz z oliwą z oliwek?
Lista produktów, które powinieneś trzymać wyłącznie w lodówce prawdopodobnie cię zaskoczy.
1. 1. Daktyle
W lodówce powinniśmy przechowywać daktyle. W swoim składzie posiadają one więcej wody niż suszone morele czy żurawina. Przechowywanie ich w chłodnym miejscu sprawi, że na dłużej zachowają swój charakterystyczny smak. Okres przydatności do spożycia u daktyli wynosi 45 dni. Im starsze, tym stają się bardziej suche.
2. 2. Syrop klonowy
Syrop klonowy najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej szklanej butelce lub w słoiku. W przeciwieństwie do miodu, w syropie w temperaturze pokojowej może pojawiać się pleśń. Jest to związane z brakiem konserwantów, które skutecznie uniemożliwiają rozwijanie się bakterii. Syrop klonowy jest w pełni naturalny, a delikatnie schłodzony będzie idealnym dodatkiem do naleśników.
3. 3. Orzechy
Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które w temperaturze pokojowej mogą jełczeć. Nie są wtedy chrupiące, tracą swój smak, a zapachem przypominają farbę. Nie jest to jednak najgorsze.
Przechowywanie ich w szafce kuchennej sprawi, że stracą one swoje właściwości lecznicze. Zjełczałe orzechy nie wpłyną na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Trzymanie ich w lodówce (najwyżej do 6 miesięcy) sprawi, że zatrzymają swoje cenne składniki.
4. 4. Domowe ciasta
Przechowywanie domowych ciast w temperaturze pokojowej może przyczynić się do zatruć. Jajka i mleko, czyli najczęstsze składniki tortów i ciastek, powinny być trzymane w chłodnym miejscu. Źle przechowywane są siedliskiem bakterii. ****
Ciasta trzymamy na stole do 2 godzin po pieczeniu, a gdy wystygną wstawiamy na półkę do lodówki. W ten sposób zachowają na dłużej świeżość.
5. 5. Placki do tortilli
Placki do tortilli, nawet jeśli w supermarkecie leżały na zwykłej półce, powinny być przechowywane w lodówce. Chłód przedłuży ich trwałość nawet o tydzień.
6. 6. Dojrzałe banany
O ile niedojrzałe banany przechowuje się w szafce, o tyle miejsce tych z czarną skórką powinno być na półce w lodówce. Chłód hamuje dojrzewanie, więc przechowywanie go w takich warunkach zapobiegnie psuciu. ****
Gdy banan jest dojrzały, ma najwięcej właściwości. Może być np. naturalnym środkiem w leczeniu biegunki.
7. 7. Czerwone wino
Gdy nachodzi nas ochota na kieliszek czerwonego wina otwieramy butelkę, a następnie stawiamy ją w ciemnym miejscu. To duży błąd! Wino szybko się utlenia tracąc przy tym procenty, zapach oraz smak.
Butelkę powinniśmy przechowywać w lodówce przez 3-5 dni, oczywiście zamkniętą korkiem.
8. 8. Nasiona lnu
Nasiona lnu oraz chia są źródłem wielu kwasów alfa-linolenowych (omega-3), które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Najlepsze jednak są te zmielone, ponieważ organizm szybciej je trawi, a przez co wchłania więcej składników odżywczych. Powinniśmy przechowywać je w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej są narażone na utlenianie się. Nieświeże nasiona mogą być toksyczne!