Trwa ładowanie...

Zastąp nią herbatę. Nie ma lepszego napoju dla jelit i wątroby

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 15.05.2023 16:36
Kombucha to źródło witamin, minerałów i kwasów organicznych
Kombucha to źródło witamin, minerałów i kwasów organicznych (Getty Images)

Pij zamiast filiżanki herbaty, szklanki schłodzonej ice tea, a nawet lemoniady. Tym napojem można raczyć się bez obaw, bo nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też wspiera jelita niczym kiszonki czy jogurt naturalny. Na szczęście także w Polsce kombucha jest coraz bardziej popularna.

spis treści

1. Kombucha – co to za napój?

Kombucha to napój, który uzyskuje się ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej zwany japońskim lub też SCOBY.

Ma postać pomarańczowego czy białego kożuszka o galaretowatej konsystencji. Jego unikatowość wynika z faktu, że zawiera specyficzne mikroorganizmy – m.in. bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter oraz drożdże, w tym Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera czy Candida.

Zobacz film: "Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia"
Kombucha powstaje na bazie herbaty, cukru i SCOBY
Kombucha powstaje na bazie herbaty, cukru i SCOBY (Pixabay)

By przygotować kombuchę, wystarczy kupić grzybek – resztę składników znajdziemy w domu. Zazwyczaj przygotowuje się ją na bazie naparu z jednej torebki lub 2-3 łyżeczek czarnej czy zielonej herbaty na litr wody posłodzonej jedną trzecią szklanki cukru. Ostygniętą herbatę zaszczepia się niewielką ilością grzybka oraz dwiema łyżeczkami octu winnego. Za każdym kolejnym razem zamiast octu dodaje się 200 ml poprzednio przygotowanego napoju.

Następnie szklane naczynie z przygotowanym napojem należy odstawić na około osiem dni w ciemne i chłodne miejsce.

2. Pij kombuchę, a jelita ci podziękują

W wyniku fermentacji powstają kwasy organiczne - glukonowy, glukuronowy, mlekowy czy jabłkowy. Gotowy napój oczywiście zawiera także cukry oraz dwutlenek węgla. Dlatego właśnie jest gazowany, lekko kwaskowaty z nutą słodyczy. Poza tym jest skarbnicą witamin z grupy B i witaminy C, cynku, magnezu, miedzi, wapnia i żelaza, a przede wszystkim antyoksydantów, których zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników.

Dodatkowo picie kombuchy usprawnia pracę wątroby oraz nerek i pęcherza moczowego, a także wspiera układ odpornościowy. Kombucha, podobnie jak inne produkty fermentowane, wpływa pozytywnie na mikrobiom jelitowy. Może zmniejszać ryzyko rozwoju bakterii chorobotwórczych, a także wspomagać odtruwanie organizmu poprzez usprawnienie perystaltyki jelit.

Wskazuje na to jedno z najnowszych badań na temat tego napoju, które zostało opublikowane w "Critical reviews in food science and nutrition". Z uwagi na obecności kwasu glukuronowego i jego pochodnych, które mogą wiązać się z metabolitami leków, kombuchy przypisuje się także silne właściwości odtruwające.

Choć niewątpliwie to najlepsza alternatywa dla słodkich gazowanych napojów, to nie każdy może pić fermentowaną herbatę bezkarnie.

Z uwagi na obecność cukru nie jest wskazana dla diabetyków czy osób z insulinoopornością. To jednak nie koniec przeciwwskazań – nie zaleca się sięgania po napój osobom z osłabioną odpornością, stosującym leki immunosupresyjne czy pacjentom z chorobami autoimmunologicznymi. Niepasteryzowany grzyb SCOBY może bowiem u nich doprowadzić do grzybiczej lub bakteryjnej infekcji krwi.

Także osoby z dolegliwościami trawiennymi powinny zachować ostrożność, szczególnie osoby z IBS czy SIBO, a także z kandydozą przewodu pokarmowego oraz wrzodami żołądka. Choć nie każdy o tym wie, to kombucha jest też źródłem niekiedy niemałych ilości etanolu i kofeiny, zatem nie powinny jej pić kobiety ciężarne oraz dzieci.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze