Trwa ładowanie...

Zatrucie, paraliż, a nawet śmierć. Uważaj, lepiej ich nie jeść

Avatar placeholder
05.08.2023 17:57
Pozornie zdrowe, ale mogą stanowić zagrożenie
Pozornie zdrowe, ale mogą stanowić zagrożenie (Getty Images)

Niektóre produkty spożywcze powinniśmy omijać szerokim łukiem, jednak mimo to, nieustannie goszczą na naszych stołach. Prawdopodobnie większość Polaków nie jest świadoma poważnych konsekwencji, jakie mogą wyniknąć z ich spożywania.

spis treści

1. Potencjalnie szkodliwe produkty

Jednym z takich produktów są pomidory, które mogą stać się trujące, jeżeli są jeszcze niedojrzałe. Zielone pomidory zawierają tomatynę - alkaloid, który w dużych ilościach może prowadzić do zatruć pokarmowych. Objawami takiego zatrucia mogą być mdłości, kolka, biegunka czy wymioty.

Innym produktem, który może zaszkodzić naszemu organizmowi jest rabarbar, a dokładniej jego liście. To właśnie one zawierają kwas szczawiowy, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Bez obaw możemy natomiast spożywać łodygi rabarbaru, jednak tylko w okresie od maja do czerwca.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Czy wiesz, że pestki moreli zawierają amigdalinę? Ta substancja posiada właściwości lecznicze, jednak podczas trawienia może zamienić się w cyjanowodór i działać toksycznie na organizm człowieka. Spożycie kilku nasion moreli nie powinno zaszkodzić, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.

Zatrucie, paraliż, a nawet śmierć - to mogą być skutki spożycia niektórych produktów. Dlatego warto zachować ostrożność.

Syrop z czarnego bzu jest bardzo zdrowy - zawiera witaminę A oraz C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco i wzmacnia odporność organizmu. Jeżeli jednak taki syrop przyrządzony jest z niedojrzałego bzu, to może wywoływać wymioty, biegunkę, a także duszności.

W Japonii popularną rybą jest rozdymka tygrysia, z której przygotowuje się fugu. Przygotowanie tego przysmaku wymaga wielu lat nauki, ponieważ rozdymka zawiera toksyczną substancję - terodyksynę. Jeżeli ktoś zje niewłaściwie przygotowane fugu, to może go spotkać ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.

Jeżeli mówimy o rybach, warto wspomnieć, że lepiej unikać miecznika. Ta ryba zawiera relatywnie dużo rtęci. Eksperci doradzają, by kobiety w wieku rozrodczym i dzieci wykluczali ten posiłek ze swojej diety.

Krwiste steki również mogą prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Specjaliści uważają, że każdy rodzaj mięsa jedynie po krótkiej obróbce cieplnej jest po prostu niebezpieczny.

Trująca może być również fasola czerwona. W tym produkcie można znaleźć niebezpieczną substancję o nazwie phytoheamagglutinin. Aby spożywanie tego warzywa było w pełni bezpieczne, trzeba je gotować przez co najmniej dziesięć minut. W innym przypadku mogą wystąpić zatrucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze