Kalarepa - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Kalarepa nie trafia zbyt często na polskie stoły. A szkoda, ponieważ jest dobrym źródłem różnych składników odżywczych, błonnika i substancji mineralnych. Jest też bogata w luteinę. Jej właściwości doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie była nazywana kapustą pompejańską. Zaliczana jest, podobnie jak kalafior czy brokuł, do warzyw kapustnych. Kalarepa jest pyszna, a do tego bardzo niskokaloryczna.
1. Wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa jest bardzo łagodna i lekko słodkawa w smaku. 100 gramów kalarepy dostarcza zaledwie 27 kalorii. Osoby przebywające na diecie powinny zatem włączyć kalarepę do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na wiele składników odżywczych, ale także bardzo małą kaloryczność. Jest warzywem, które zawiera bardzo pokaźną ilość nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także błonnika. Jest też bogatym źródłem witaminy C.
Ponadto kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe.
Warto też wspomnieć, że liście kalarepy są również jadalne. Jeśli się je odpowiednio przyrządzi, dostarczą organizmowi witamin: A, K oraz tych z grupy B. Liście kalarepy zawierają także bardzo dużą dawkę żelaza, które może pomóc anemikom.
2. Właściwości zdrowotne kalarepy
Kalarepa jest bogata w składniki, które wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto bardzo dobrze wpływa na wzrok. Kalarepa zawiera izotiocyjany i indole, które wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze. Kalarepa jest także bogatym źródłem luteiny, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. To żółty barwnik, który gromadzi się w plamce żółtej odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. Dodatkowo luteina chroni także oczy przed promieniowaniem UV oraz UVB.
Zobacz także:
3. Młoda kalarepa
Kalarepa niezbyt często pojawia się na polskich stołach, mimo że jest chrupiąca, lekko słodkawa i delikatna w smaku. Młoda kalarepa najwięcej właściwości zachowuje jedzona na surowo, natomiast kalarepa starsza dobrze będzie się sprawdzać na ciepło. Warzywo można piec, dusić, smażyć, a nawet faszerować. Kalarepa idealnie nadaje się również do zup, sałatek czy wszelkiego rodzaju zapiekanek. Młode liście kalarepy można pokroić podobnie jak pietruszkę i dodawać do sałatek lub surówek. Warto zacząć przygotowywać kalarepę w swojej kuchni głównie ze względu na bogaty skład składników odżywczych, ale także dobryczynny wpływ na zdrowie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
4. Ile kalorii ma surowa kalarepa?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 135 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 27,0 kcal | 36,5 kcal |
Białko | 1,70 g | 2,30 g |
Węglowodany | 6,20 g | 8,37 g |
Cukier | 2,60 g | 3,51 g |
Błonnik | 3,60 g | 4,86 g |
Tłuszcz | 0,10 g | 0,14 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 62,0 mg | 83,7 mg |