Trwa ładowanie...

Zbawienna dla układu pokarmowego. Odkryj właściwości królowej nowalijek

 Paula Jakubasik
25.05.2022 18:52
Rzodkiewka to skarbnica witamin i składników odżywczych
Rzodkiewka to skarbnica witamin i składników odżywczych (Getty Images)

Rzodkiewka pomimo niewielkiego rozmiaru stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również na wygląd i kondycję włosów czy paznokci. Dlaczego warto jak najczęściej jeść rzodkiewki?

spis treści

1. Jaki wpływ na działanie organizmu mają rzodkiewki?

Rzodkiewki już w starożytności były uważane za lekarstwo na problemy z układem pokarmowym, pamięcią, koncentracją oraz wzrokiem. Okazuje się, że to niepozorne warzywo ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Rzodkiewka jest nazywana królową nowalijek
Rzodkiewka jest nazywana królową nowalijek (Getty Images)
Zobacz film: "Smaczne i proste przepisy na pasty z rzodkiewki. Wykorzystasz korzeń oraz liście"

Przede wszystkim zwiększa apetyt i przyspiesza proces trawienia, pozytywnie wpływa też na kondycję wątroby i jelit. Warto jeść ją w większej ilości w czasie infekcji, ze względu na właściwości powstrzymujące rozwój bakterii, a także działanie wykrztuśne i łagodzące kaszel.

Rzodkiewka dodatkowo wspiera funkcjonowanie dróg oddechowych, w związku z czym poleca się ją w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Warzywo to powinno znaleźć się również w codziennej diecie pacjentów z anemią, kamieniami nerkowymi, reumatyzmem, artretyzmem i nadciśnieniem tętniczym.

Rzodkiewka polecana jest też osobom, którym zależy na wzmocnieniu włosów i powstrzymaniu ich wypadania, a także w przypadku łamliwych, słabych paznokci.

2. Zastosowanie rzodkiewki w kuchni

Rzodkiewka to jedno z najmniej kalorycznych warzyw (16 kcal w 100 g). Zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, cynk i sód, a także witaminy z grupy B, witaminę A, K oraz C.

Najlepiej smakuje od razu po zerwaniu, młode odmiany można spożywać razem z listkami. Rzodkiewki mają wyrazisty smak, w związku z czym warto wykorzystać je do domowego twarożku, kanapek czy sałatek, ich ostrość najlepiej łagodzi jogurt naturalny lub śmietana.

Rzodkiewki można również upiec, zyskują wówczas nietypowy, słodki smak. Nadają się również do gotowania, smażenia i duszenia, choć zdecydowanie najzdrowsze i najbardziej chrupiące są w wersji na surowo.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze