Zbawiennie działa na jelita. Hamuje rozwój komórek nowotworowych
Kwas masłowy lub inaczej butanowy powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu, wpływając przede wszystkim na prawidłową kondycję jelit. Związek pomaga ograniczyć dolegliwości m.in. u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
1. Kwas masłowy - dlaczego jest taki ważny?
Kwas masłowy od lat jest przedmiotem analiz naukowców, którzy badają, jak jego poziom wpływa na funkcjonowanie organizmu. To jeden z trzech krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, który jest produkowany przez kilka szczepów bakterii jelitowych. Pozostałe to kwas octowy i propionowy.
Kwas masłowy ma korzystny wpływ na działanie układu trawiennego. Jest on kluczowy m.in. dla utrzymania stabilności struktury komórek nabłonka jelitowego i ich integralności, co umożliwia komórkom nabłonka realizację ich podstawowych ról. Również inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe odpowiadają za stymulację rozwoju flory bakteryjnej oraz blokowanie namnażania szkodliwych dla jelit bakterii takich jak E. coli, Campylobacter czy Salmonella.
Kwas butanowy posiada szereg korzyści zdrowotnych, które nie ograniczają się tylko do układu pokarmowego. Jest on także źródłem energii dla innych organów. Dodatkowo odpowiada za regulację pH jelitowego, absorpcję ważnych minerałów takich jak wapń, żelazo i magnez, a także za metabolizm glukozy i białek w wątrobie.
Dzięki swoim właściwościom kwas masłowy jest wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń, w tym chorób czynnościowych przewodu pokarmowego i nieswoistych zapaleń jelit, jak zespół jelita dwrażliwego czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Właściwości kwasu masłowego:
- pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit,
- wspomaga odbudowę błony śluzowej jelit,
- hamuje rozwój komórek nowotworowych,
- łagodzi bóle brzucha,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- zwiększa przyswajalność składników mineralnych,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- wspomaga przemianę materii.
2. W jakich produktach znajduje się kwas masłowy?
Kluczową rolę w utrzymywaniu optymalnego poziomu kwasu masłowego odgrywa dieta bogata w błonnik i skrobię oporną - węglowodanu odpornego na enzymy trawienne, który jest pożywką dla flory bakteryjnej.
Przy odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego dobowa produkcja kwasu masłowego w jelicie grubym sięga ok. 300-400 mmol.
Źródłem opornej skrobii są takie produkty jak fasola, otręby pszenne, zielone banany, gotowana soczewica, brązowy ryż, zmielone ziarna zbóż, chleb razowy, ziemniaki, kukurydza. Z kolei błonnik pokarmowy znajduje się m.in. w burakach cukrowych, bananach, szparagach, cebuli, czosnku, pszenicy, miodzie, porze, jęczmieniu, karczochach, liściach buraka czy pomidorach.
3. Dolegliwości jelitowe a kwas masłowy
Kwas masłowy redukuje stan zapalny w przewodzie pokarmowym, a także łagodzi objawy takie jak: biegunki, zaparcia i wzdęcia. Jego suplementacja jest zalecana m.in. w zaburzeniach prawidłowego składu mikroflory jelitowej, pacjentom cierpiącym na choroby zapalne jelit, biegunki nieznanego pochodzenia czy u chorych na raka jelita grubego lub nowotwór okrężnicy.
W badaniach wykazano, że ten związek ma zdolność do eliminowania komórek rakowych, a równocześnie stymuluje namnażanie zdrowych kolonocytów w organizmie. Eksperci nazywają to zjawisko paradoksem maślanu, ponieważ żaden inny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy nie wykazuje podobnego wpływu na komórki znajdujące się w jelitach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl