Zbieraj przed południem, w pogodny dzień. Lekarstwo dla wątroby możesz mieć za darmo
Wraz z nadejściem wiosny cała Polska kwitnie na żółto za sprawą kwiatów forsycji, które pojawiają się już w marcu. Nie poprzestawajmy na podziwianiu forsycji, bo z jej kwiatów można zrobić napar, syrop, a nawet prozdrowotny koktajl.
1. Forsycja. Wspiera serce i chroni przed cukrzycą
Forsycja (Forsythia) to jeden z najbardziej popularnych w Polsce krzewów. Rozróżniamy nawet osiem gatunków, ale najczęściej widuje się w naszym kraju forsycję pośrednią oraz zwisającą. Charakterystyczną cechą krzewu jest to, że kwitnie zanim pojawią się pierwsze liście. Żółte kwiaty, które gęsto oblepiają krzew, należą do jednego z pierwszych, a zarazem najbardziej ewidentnych zwiastunów wiosny.
Forsycja była ceniona już w medycynie ludowej. Stosowano ją przy problemach z nerkami i płucami, ale też na niestrawność i wrzody żołądka. Współczesna nauka docenia kwiat forsycji z uwagi na zawartość wielu cennych związków. W kwiatach znajdziemy flawonoidy, w tym lignany, saponiny, a także witaminę C i rutynę. Te dwa ostatnie są kluczowe dla układu sercowo-naczyniowego, bo uszczelniają, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Rutyna podobnie jak witamina C ma też silne działanie przeciwutleniające, może więc hamować rozwój wolnych rodników, a także wspierać pracę układu immunologicznego. Napar z kwiatostanów forsycji może też obniżać poziom glukozy we krwi, działać rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Po kwiaty forsycji powinny sięgać osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz te, które chcą wspomóc pracę wątroby. Dzięki obecności saponin forsycja świetnie sprawdza się przy infekcjach, bo działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
2. Do czego wykorzystać kwiaty forsycji?
Kwiaty forsycji zbieramy między marcem a początkiem maja, zrywając je przed południem w suchy, bezdeszczowy dzień. Należy wybierać wyłącznie krzewy, które rosną z dala od ruchliwych dróg i miasta. Po zebraniu najlepiej rozłożyć kwiaty równomiernie na białym płótnie na około godzinę, żeby pozbyć się owadów.
Z kwiatów można przygotować napar, ale też koktajl, blendując świeże kwiaty z owocami. Warto również zrobić przeciwzapalny syrop na odporność i wsparcie dla serca.
Syrop z kwiatów forsycji. Składniki:
- 1 szklanka świeżych kwiatów forsycji,
- 150 ml miodu,
- 0,5 l wody,
- 3 cytryny.
Kwiaty należy zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie możemy umyć i obrać cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok. Ostudzony napar trzeba przecedzić przez sitko lub gazę i przelać do wyparzonego słoika. Do słoika można już dodać miód i sok z cytryn. Następnie trzeba wszystko dokładnie wymieszać. Miksturę przechowujemy w lodówce przez okres dwóch tygodni.
Tak przygotowany syrop można dodawać do ciepłej herbaty lub innych napojów.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl