Trwa ładowanie...

Zdradza, że owoc jest rakotwórczy. Od razu wyrzuć

Avatar placeholder
26.02.2024 10:37
Nie jedz, gdy zauważysz na owocach i warzywach. To znak, że siedzi w nich rakotwórcza toksyna
Nie jedz, gdy zauważysz na owocach i warzywach. To znak, że siedzi w nich rakotwórcza toksyna (Getty Images)

Owoce i warzywa są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a dodatkowo doskonale zaspokajają pragnienie i głód. Niemniej jednak niektóre z nich mogą okazać się szkodliwe, zwłaszcza jeśli zauważymy na nich jakiekolwiek plamki.

spis treści

1. Unikaj owoców i warzyw z brązowymi plamkami

Owoce i warzywa mogą stać się niezdrowe, gdy producenci stosują różnego rodzaju konserwanty i sztuczne substancje, aby przedłużyć ich trwałość. Co więcej, brązowe plamki, które czasem pojawiają się na powierzchni tych produktów, mogą również wskazywać na to, że są one szkodliwe dla zdrowia.

Z pewnością zdarzyło się, że na owocach lub warzywach, które właśnie wyjąłeś z lodówki, zauważyłeś brunatne przebarwienia. Zazwyczaj odcinamy takie miejsca, aby pozbyć się zepsutego fragmentu, a resztę produktu spożywamy bez większych obaw.

Zobacz film: "Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje?"

Niestety, mamy dla ciebie złą wiadomość. Okazuje się, że te przebarwienia, które pojawiają się na zepsutych owocach i warzywach, są spowodowane obecnością silnie trującej substancji o nazwie patulina. Pojawienie się brązowych plam na owocach lub warzywach oznacza, że nie powinniśmy ich spożywać.

2. Mykotoksyna o działaniu mutagennym

Patulina to mykotoksyna, czyli szkodliwa pleśń, która może powodować szereg problemów zdrowotnych. Substancja ta może wywoływać alergie pokarmowe, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby. Co więcej, patulina jest uważana za czynnik rakotwórczy i może prowadzić do poważnych zatruć.

Patulina najczęściej pojawia się na jabłkach, ale warto dokładnie sprawdzać również inne owoce i warzywa. To samo dotyczy przetworów, takich jak dżemy, soki czy konfitury. Warto pamiętać, że nie wystarczy usunąć zepsutego fragmentu, ponieważ zarodniki pleśni najprawdopodobniej przeniknęły do innych części owocu lub warzywa.

Szkodliwe substancje mogą rozwijać się również wewnątrz owoców, a zarodniki pleśni są zazwyczaj niewidoczne gołym okiem. Mykotoksynę można znaleźć także w pestkach. Substancja ta łatwo rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że szybko rozprzestrzenia się w żywności.

Patulina jest oporna na działanie wysokich temperatur, więc odcinanie zepsutych fragmentów nie rozwiąże problemu, a obróbka termiczna nie pomoże pozbyć się tej szkodliwej substancji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze