Trwa ładowanie...

Zdrowotna nalewka. Reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia libido

Avatar placeholder
Milena Górecka 25.02.2024 14:53
Jak zrobić nalewkę imbirową w domu?
Jak zrobić nalewkę imbirową w domu? (Getty Images)

Imbir, od wieków ceniony w medycynie naturalnej, jest bogaty w substancje odżywcze. Jego korzystne działanie lecznicze jest szeroko wykorzystywane w kulturze tybetańskiej, w której to jest podstawą do tworzenia specjalnej nalewki. Jak przygotować ją w domu?

spis treści

1. Działanie nalewki imbirowej

Imbir, używany w medycynie ludowej od setek lat, zawiera składniki aktywne, które wykazują szereg korzyści zdrowotnych. Nalewka imbirowa ma zatem właściwości:

  • wspierające redukcję masy ciała (poprzez działanie termogeniczne oraz hamowanie apetytu),
  • przeciwzapalne,
  • antywirusowe i wzmacniające system immunologiczny,
  • regulujące poziom cholesterolu,
  • łagodzące dolegliwości trawienne, rozluźniające,
  • ochronne dla wątroby,
  • poprawiające krążenie krwi,
  • znieczulające (przydaje się m.in. w niwelowaniu bólu menstruacyjnego),
  • oczyszczające naczynia krwionośne i zapobiegające tworzeniu skrzepów,
  • wzmacniające libido,
  • przeciwpasożytnicze,
  • oprawiające ostrość wzroku,
  • neuroprotekcyjne,
  • łagodzące objawy stresu i niepokoju,
  • łagodzące objawy astmy.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nalewka imbirowa jest zalecana w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, w tym dławicy piersiowej, grypy, zapalenia migdałków, alergicznego nieżytu nosa, astmy, otyłości, impotencji, bólów głowy, chorób przewodu pokarmowego, zapalenia stawów oraz chorób skórnych.

2. Jak przygotować domową nalewkę?

Do stworzenia nalewki najlepiej wybrać świeży korzeń imbiru. Należy go umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Następnie zmielić w blenderze, przełożyć do pojemnika i zalać litrem wódki lub brandy. Pojemnik ze składnikami należy szczelnie zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie. W tym czasie należy regularnie nim potrząsać.

Gotową nalewkę należy przefiltrować przez kilka warstw gazy, aby uzyskać klarowny płyn o żółtawym odcieniu. Po przefiltrowaniu warto dodać miód (100 gramów) i sok z cytryny (wedle uznania). Powstały napój należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Zaleca się spożywanie jednej łyżeczki dwa razy dzień.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze