Trwa ładowanie...

Zdrowotna nalewka. Reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia libido

Avatar placeholder
25.02.2024 14:53
Jak zrobić nalewkę imbirową w domu?
Jak zrobić nalewkę imbirową w domu? (Getty Images)

Imbir, od wieków ceniony w medycynie naturalnej, jest bogaty w substancje odżywcze. Jego korzystne działanie lecznicze jest szeroko wykorzystywane w kulturze tybetańskiej, w której to jest podstawą do tworzenia specjalnej nalewki. Jak przygotować ją w domu?

spis treści

1. Działanie nalewki imbirowej

Imbir, używany w medycynie ludowej od setek lat, zawiera składniki aktywne, które wykazują szereg korzyści zdrowotnych. Nalewka imbirowa ma zatem właściwości:

  • wspierające redukcję masy ciała (poprzez działanie termogeniczne oraz hamowanie apetytu),
  • przeciwzapalne,
  • antywirusowe i wzmacniające system immunologiczny,
  • regulujące poziom cholesterolu,
  • łagodzące dolegliwości trawienne, rozluźniające,
  • ochronne dla wątroby,
  • poprawiające krążenie krwi,
  • znieczulające (przydaje się m.in. w niwelowaniu bólu menstruacyjnego),
  • oczyszczające naczynia krwionośne i zapobiegające tworzeniu skrzepów,
  • wzmacniające libido,
  • przeciwpasożytnicze,
  • oprawiające ostrość wzroku,
  • neuroprotekcyjne,
  • łagodzące objawy stresu i niepokoju,
  • łagodzące objawy astmy.

Nalewka imbirowa jest zalecana w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, w tym dławicy piersiowej, grypy, zapalenia migdałków, alergicznego nieżytu nosa, astmy, otyłości, impotencji, bólów głowy, chorób przewodu pokarmowego, zapalenia stawów oraz chorób skórnych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Jak przygotować domową nalewkę?

Do stworzenia nalewki najlepiej wybrać świeży korzeń imbiru. Należy go umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Następnie zmielić w blenderze, przełożyć do pojemnika i zalać litrem wódki lub brandy. Pojemnik ze składnikami należy szczelnie zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie. W tym czasie należy regularnie nim potrząsać.

Gotową nalewkę należy przefiltrować przez kilka warstw gazy, aby uzyskać klarowny płyn o żółtawym odcieniu. Po przefiltrowaniu warto dodać miód (100 gramów) i sok z cytryny (wedle uznania). Powstały napój należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Zaleca się spożywanie jednej łyżeczki dwa razy dzień.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze