Trwa ładowanie...

Zimą spożywamy na potęgę. Mogą wychłodzić organizm

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.11.2022 15:34
Nie każdy powinien sięgać po cytrusy
Nie każdy powinien sięgać po cytrusy (Wp.pl)

Gdy temperatura spada, a za oknem pojawia się śnieg, w sklepach i na bazarkach królują cytrusy. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty czy cytryny to źródło witamin i minerałów, a także cennych substancji bioaktywnych, jak karotenoidy, flawonoidy czy kumaryny. Są jednak osoby, które o cytrusach powinny zapomnieć.

spis treści

1. Czy warto jeść cytrusy?

Cytrusy są źródłem witaminy C, większość z nich zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, potas czy żelazo. W pomarańczach i mandarynkach obecna jest także hesperydyna wykazująca silne działanie przeciwzapalne.

Jedno z badań, które ukazało się na łamach "Bioscience Reports", dowiodło, że w tej grupie owoców znajdziemy także narynginę - jest to substancja, która hamuje działanie cytokin prozapalnych. Innym prozdrowotnym flawonoidem obecnym w mandarynce jest nobiletyna.

Zobacz film: "Jesz cytrusy? Nie myj zębów"

Nauka dowiodła, że jej działanie sprzyja profilaktyce otyłości, miażdżycy czy cukrzycy typu 2.

Cytrusy to źródło wielu cennych witamin, minerałów i związków bioaktywnych
Cytrusy to źródło wielu cennych witamin, minerałów i związków bioaktywnych (Pixabay)

Cytrusy to źródło błonnika, który nie tylko usprawnia pracę jelit, ale odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, a także w profilaktyce chorób układu krążenia i niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego.

Mimo tak wielu zalet, nie każdy powinien je spożywać.

2. Cytrusy mają właściwości wychładzające

Naturalnie cytrusy uprawiane są w ciepłym klimacie, więc nie bez powodu mówi się, że mają właściwości wychładzające. Ta teoria pojawia się w Kuchni Pięciu Przemian będącej elementem medycyny chińskiej.

Według niej należy jeść zgodnie z porą roku, a także szerokością geograficzną, pamiętając o tym, że produkty dzielą się na rozgrzewające, neutralne i wychładzające. Wśród tych ostatnich znajdują się owoce cytrusowe z wyłączeniem mandarynek.

Choć teoria o wychładzaniu organizmu przez cytrusy nie została potwierdzona naukowo, to faktycznie w okresie jesienno-zimowym zaleca się spożywanie produktów i dań rozgrzewających w miejsce tych, które latem przynoszą orzeźwienie.

Ale nie tylko osoby, które w tym sezonie wyjątkowo marzną, powinny baczniej przyjrzeć się cytrusom w diecie.

3. Kto nie może jeść cytrusów?

Cytrusy są niewskazane albo niekiedy zakazane w przypadku osób z:

  • alergią na cytrusy – objawia się jako zespół alergii błon śluzowych jamy ustnej (OAS), rzadziej jako nadwrażliwość dróg oddechowych, pokrzywka czy objawy ze strony układu pokarmowego,

  • IBS (ang. Irritable Bowel Syndrome) – przy zespole jelita drażliwego u wielu chorych cytrusy mogą nasilać dolegliwości,

  • refluksem – bogate w kwas cytrynowy owoce mogą zwiększać produkcję kwasu żołądkowego, a tym samym nasilać przykre objawy choroby pod postacią zgagi.

Należy pamiętać, że gorzkie pomarańcze, pomelo, a zwłaszcza grejpfruty z uwagi na zawartość furanokumaryn mogą wchodzić w interakcje z lekami. Dlatego nie należy ich spożywać bezpośrednio przed oraz po zażyciu niektórych leków na nadciśnienie, przeciwhistaminowych czy przeciwwirusowych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze