Klementynka – kalorie, właściwości odżywcze i zdrowotne
Klementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczy. Choć jej dokładne pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie została wyhodowana przypadkowo przez Clémenta Rodiera. Jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa? Jak odróżnić klementynkę od mandarynki?
W tym artykule:
Co to jest klementynka?
Klementynka nie jest tym samym co mandarynka. To najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i pomarańczy.
Pewne jest, że jej przodkiem jest pomarańcza słodka. Dowiodły tego badania chromosomów owocu prowadzone przez Francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych na Korsyce (INRA) w 2002 r.
Owoce klementynki pojawiły się dopiero w XIX wieku w Algierii. Swą nazwę zawdzięczają Marie-Clément Rodierowi, dzięki któremu powstały. Dziś uprawy klementynek są zlokalizowane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, w Turcji, Izraelu, Libanie, w krajach azjatyckich, a także w USA, Brazylii i na terenach Afryki Północnej, zwłaszcza w Maroko i Algierii. Ma to związek z tym, że klementynka, tak jak i inne cytrusy, najlepiej rośnie w ciepłym klimacie.
Mandarynki Orri – owocowa hybryda
W zależności od odmiany klementynki dojrzewają najczęściej między październikiem a listopadem. W Polsce są dostępne w sprzedaży zwykle od listopada do stycznia. Sprowadzane są najczęściej klementynki hiszpańskie. Najpopularniejszymi odmianami klementynek są Corsica, Fina i Clemenules.
Klementynka a mandarynka
Mandarynki wywodzą się z Azji Południowej. Mają kształt kuli, spłaszczonej na obu wierzchołkach. To mniejsze kuzynki pomarańczy, które są również od niej bardziej kwaśne. Ich skóra jest stosunkowo gruba i porowata, ma zwykle jaśniejszą barwę i bardziej przylega do cząstek owocu.
Klementynki są słodsze i mniejsze od mandarynek. Mają bardziej kulisty kształt i cieńszą, błyszczącą skórkę z niewielkimi porami. Łatwo je obrać. Nie posiadają nasion, choć występuje odmiana Klementynki Monreal, która jest większa niż odmiana bez pestek o bardziej obfitym kwitnieniu i o słodszym smaku.
Właściwości zdrowotne klementynek
Klementynki są smaczne i zdrowe. Są zasobne w wiele witamin i minerałów, przede wszystkim jest to:
- witamina C,
- witamina A,
- witaminy z grupy B, (między innymi witamina B6 i B9),
- cynk,
- magnez,
- mangan,
- potas,
- sód,
- wapń,
- żelazo).
Zawierają również tłuszcze, białko, węglowodany, cukry czy błonnik.
Są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, takie jak hesperydyna, narirutyna i beta karoten, które pomagają zmniejszyć stan zapalny, wspomagają prawidłowy wzrost komórek oraz metabolizm cukru.
uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Mogą również odgrywać rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2, chorobom serca i wielu innym chorobom.
Ponieważ klementynki zawierają sporo witaminy C, która wspiera syntezę kolagenu – kompleksu białkowego, który nadaje skórze jędrność, pulchność i strukturę, jedzenie ich sprawia, że poprawia się nie tylko zdrowie, ale i kondycja skóry. Ta wygląda zdrowiej i młodziej, zmniejsza się widoczność zmarszczek. Łagodzą się zmiany trądzikowe, zaczerwienienia i przebarwienia.
Warto wiedzieć, że zawarte w skórce klementynki olejki eteryczne podnoszą poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w organizmie i poprawiają nastrój. Ponadto zawarte w niej foliany obniżają poziom stresu. Wspierają także pracę mózgu, ale i pomagają zapobiegać poronieniom i dysfunkcjom płodu.
Co jeszcze warto wiedzieć o klementynkach?
- Jeden owoc waży około 65 g.
- 100 g klementynek to 47 kcal
- Indeks glikemiczny klementynek jest podobny do IG mandarynek – wynosi 30.
- Średniej wielkości klementynka (74 g) zawiera około 35 kalorii (kcal).
Kalorie i wartości odżywcze w klementykach
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 74 g (1 owoc) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 47,0 kcal | 34,8 kcal |
| Białko | 0,85 g | 0,63 g |
| Węglowodany | 12,02 g | 8,90 g |
| Cukier | 9,18 g | 6,79 g |
| Błonnik | 1,70 g | 1,26 g |
| Tłuszcz | 0,15 g | 0,11 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 48,8 mg | 36,1 mg |
| Równoważnik folianów | 24,0 µg | 17,76 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,02 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,64 mg | 0,47 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,15 mg | 0,11 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,06 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 24,0 µg | 17,76 µg |
| Witamina B4 - cholina | 14,00 mg | 10,36 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,20 mg | 0,15 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 30,0 mg | 22,2 mg |
| Żelazo | 0,14 mg | 0,10 mg |
| Magnez | 10,00 mg | 7,40 mg |
| Fosfor | 21,0 mg | 15,54 mg |
| Potas | 177 mg | 131 mg |
| Sód | 1,00 mg | 0,74 mg |
| Cynk | 0,06 mg | 0,04 mg |
| Miedź | 0,04 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Selen | 0,10 µg | 0,07 µg |
| Woda | 86,6 g | 64,1 g |
Kto powinien jeść klementynki?
Klementynki mogą jeść wszyscy, dzieci i dorośli. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, które chcą poprawić pracę serca, uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Ma to związek z zawartym w nich potasem i witaminą C, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Owoce te polecane są także dla osób borykających się z wysokim ciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu.
Ponieważ klementynki mogą powodować objawy alergiczne u osób uczulonych na cytrusy, należy więc zachować ostrożność przy spożywaniu większych ich ilości
Co zrobić z klementynek?
Klementynki, tak jak i mandarynki, spożywa się na surowo, ale i po obróbce termicznej. Można jeść je jako przekąskę, dodawać do ciast i deserów, ale i mięs. Z klementynek najlepiej przechowuje się słodki sok. Smaczne są również marmolady. Jako urozmaicenie diety można dodać klementynki do płatków śniadaniowych, jogurtu, owsianek lub jako dodatek do drugiego śniadania.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.