Klementynka – kalorie, właściwości odżywcze i zdrowotne

Klementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczy. Choć jej dokładne pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie została wyhodowana przypadkowo przez Clémenta Rodiera. Jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa? Jak odróżnić klementynkę od mandarynki?

Klementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczyKlementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczy
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest klementynka?

Klementynka nie jest tym samym co mandarynka. To najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i pomarańczy.

Pewne jest, że jej przodkiem jest pomarańcza słodka. Dowiodły tego badania chromosomów owocu prowadzone przez Francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych na Korsyce (INRA) w 2002 r.

Owoce klementynki pojawiły się dopiero w XIX wieku w Algierii. Swą nazwę zawdzięczają Marie-Clément Rodierowi, dzięki któremu powstały. Dziś uprawy klementynek są zlokalizowane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, w Turcji, Izraelu, Libanie, w krajach azjatyckich, a także w USA, Brazylii i na terenach Afryki Północnej, zwłaszcza w Maroko i Algierii. Ma to związek z tym, że klementynka, tak jak i inne cytrusy, najlepiej rośnie w ciepłym klimacie.

Mandarynki Orri – owocowa hybryda

W zależności od odmiany klementynki dojrzewają najczęściej między październikiem a listopadem. W Polsce są dostępne w sprzedaży zwykle od listopada do stycznia. Sprowadzane są najczęściej klementynki hiszpańskie. Najpopularniejszymi odmianami klementynek są Corsica, Fina i Clemenules.

Klementynka a mandarynka

Mandarynki wywodzą się z Azji Południowej. Mają kształt kuli, spłaszczonej na obu wierzchołkach. To mniejsze kuzynki pomarańczy, które są również od niej bardziej kwaśne. Ich skóra jest stosunkowo gruba i porowata, ma zwykle jaśniejszą barwę i bardziej przylega do cząstek owocu.

Klementynki są słodsze i mniejsze od mandarynek. Mają bardziej kulisty kształt i cieńszą, błyszczącą skórkę z niewielkimi porami. Łatwo je obrać. Nie posiadają nasion, choć występuje odmiana Klementynki Monreal, która jest większa niż odmiana bez pestek o bardziej obfitym kwitnieniu i o słodszym smaku.

Właściwości zdrowotne klementynek

Klementynki są smaczne i zdrowe. Są zasobne w wiele witamin i minerałów, przede wszystkim jest to:

Zawierają również tłuszcze, białko, węglowodany, cukry czy błonnik.

Są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, takie jak hesperydyna, narirutyna i beta karoten, które pomagają zmniejszyć stan zapalny, wspomagają prawidłowy wzrost komórek oraz metabolizm cukru.

uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Mogą również odgrywać rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2, chorobom serca i wielu innym chorobom.

Ponieważ klementynki zawierają sporo witaminy C, która wspiera syntezę kolagenu – kompleksu białkowego, który nadaje skórze jędrność, pulchność i strukturę, jedzenie ich sprawia, że poprawia się nie tylko zdrowie, ale i kondycja skóry. Ta wygląda zdrowiej i młodziej, zmniejsza się widoczność zmarszczek. Łagodzą się zmiany trądzikowe, zaczerwienienia i przebarwienia.

Warto wiedzieć, że zawarte w skórce klementynki olejki eteryczne podnoszą poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w organizmie i poprawiają nastrój. Ponadto zawarte w niej foliany obniżają poziom stresu. Wspierają także pracę mózgu, ale i pomagają zapobiegać poronieniom i dysfunkcjom płodu.

Co jeszcze warto wiedzieć o klementynkach?

  • Jeden owoc waży około 65 g.
  • 100 g klementynek to 47 kcal
  • Indeks glikemiczny klementynek jest podobny do IG mandarynek – wynosi 30.
  • Średniej wielkości klementynka (74 g) zawiera około 35 kalorii (kcal).

Kalorie i wartości odżywcze w klementykach

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 74 g (1 owoc)
Wartość energetyczna47,0 kcal34,8 kcal
Białko0,85 g0,63 g
Węglowodany12,02 g8,90 g
Cukier9,18 g6,79 g
Błonnik1,70 g1,26 g
Tłuszcz0,15 g0,11 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C48,8 mg36,1 mg
Równoważnik folianów24,0 µg17,76 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,64 mg0,47 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,15 mg0,11 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,08 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy24,0 µg17,76 µg
Witamina B4 - cholina14,00 mg10,36 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,20 mg0,15 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń30,0 mg22,2 mg
Żelazo0,14 mg0,10 mg
Magnez10,00 mg7,40 mg
Fosfor21,0 mg15,54 mg
Potas177 mg131 mg
Sód1,00 mg0,74 mg
Cynk0,06 mg0,04 mg
Miedź0,04 mg0,03 mg
Mangan0,02 mg0,02 mg
Selen0,10 µg0,07 µg
Woda86,6 g64,1 g

Kto powinien jeść klementynki?

Klementynki mogą jeść wszyscy, dzieci i dorośli. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, które chcą poprawić pracę serca, uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Ma to związek z zawartym w nich potasem i witaminą C, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Owoce te polecane są także dla osób borykających się z wysokim ciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu.

Ponieważ klementynki mogą powodować objawy alergiczne u osób uczulonych na cytrusy, należy więc zachować ostrożność przy spożywaniu większych ich ilości

Co zrobić z klementynek?

Klementynki, tak jak i mandarynki, spożywa się na surowo, ale i po obróbce termicznej. Można jeść je jako przekąskę, dodawać do ciast i deserów, ale i mięs. Z klementynek najlepiej przechowuje się słodki sok. Smaczne są również marmolady. Jako urozmaicenie diety można dodać klementynki do płatków śniadaniowych, jogurtu, owsianek lub jako dodatek do drugiego śniadania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka