Niepozorne zioło o potężnej mocy. Szybko stawia na nogi podczas choroby
Jeśli poszukujesz naturalnych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego - zajrzyj do kuchennej szafki i sprawdź, jakie zioła i przyprawy masz pod ręką. Okazuje się, że szereg ziół stosowanych w codziennych daniach i napojach, wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. W tym działa stymulująco i wzmacniająco na układ immunologiczny. Przygotowaliśmy listę najpowszechniejszych ziół, które najlepiej wspierają organizm jesienią i zimą.
1. Czarnuszka siewna
Czarnuszka to jedna z lepiej przebadanych roślin, również w zakresie wpływu na ludzki układ odpornościowy. Możemy spożywać ją w formie nasion, np. jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli owocowo-warzywnych, pomidorów z mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek (doskonała kompozycja, której z pewnością warto spróbować!), a także w formie oleju.
W drugim przypadku skuteczność stosowania jest wyższa ze względu na większą biodostępność składników odżywczych i substancji czynnych. Do najważniejszych z nich zaliczamy tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Kiedy warto sięgać po czarnuszkę? Nasiona lub olej z czarnuszki mogą pomóc w przypadku:
- alergii,
- stanów zapalnych,
- infekcji dróg oddechowych,
- nadciśnienia tętniczego,
- nadwagi,
- niealkoholowego stłuszczenia wątroby,
- reumatoidalnego zapalenia stawów (immunomodelujące właściwości oleju z czarnuszki),
- prewencji i leczenia cukrzycy typu 2.,
- do wzmocnienia odporności, obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Jak widać, lista prozdrowotnych właściwości czarnuszki jest imponująca. Warto jednak pamiętać, że dla uzyskania pożądanych rezultatów ważna jest wysoka jakość produktu (oleju) oraz jego stosowanie według rekomendacji producenta.
2. Mniszek lekarski
Niepozorny i wszystkim dobrze znany mniszek to roślina, która nieodłącznie kojarzy się z polskim krajobrazem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaka prozdrowotna moc drzemie w popularnym i niemal wszechobecnym mniszku. Zioło to zostało zakwalifikowane przez WHO, jako roślina lecznicza, przede wszystkim w zakresie działania moczopędnego i żółciopędnego. Okazuje się jednak, że lista właściwości korzystnych dla naszego zdrowia jest tutaj zdecydowanie dłuższa.
Po herbatę z mniszka lekarskiego możesz śmiało sięgać, gdy chcesz zapewnić wsparcie i ochronę swojej wątroby. Ekstrakt z mniszka lekarskiego działa korzystnie również na trzustkę, spowalnia proces powstawania komórek tłuszczowych, działa stymulująco na proces oczyszczania organizmu z toksyn, pomaga w stabilizowaniu poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Dbając o odporność organizmu, warto włączyć mniszek do diety ze względu na jego działanie wzmacniające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Zioło to stanowi także ważne źródło witamin z grupy B, witaminy C, D, A, potasu, magnezu, krzemu oraz żelaza.
3. Czystek siwy
Czystek to niesamowita roślina o licznych właściwościach prozdrowotnych, a przy tym łatwo dostępna i stosunkowo tania. Napar z czystka może nie należy do najsmaczniejszych (choć dla wielu osób herbata ma atrakcyjny smak), jednak z pewnością warto włączyć go do swojej diety. Jeśli taka forma spożywania czystka będzie jednak dla nas niewygodna, na rynku dostaniemy wiele suplementów zawierających w swoim składzie czystek, a mających formę np. kapsułek do połykania.
Czystek, czyli niewielkich rozmiarów krzew pochodzący z wybrzeża Morza Śródziemnego, to roślina będąca bogatym źródłem przede wszystkim cennych polifenoli. Polifenole, jako naturalne antyoksydanty, chronią organizm przed niszczeniem komórek, opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo, substancje czynne zawarte w czystku redukują stany zapalne oraz hamują uwalnianie histaminy.
Co istotne, czystek należy do jednych z bezpieczniejszych ziół i nie wykazuje działań niepożądanych. Nie określono w tym przypadku dawki toksycznej rośliny. Możemy więc spożywać napar zarówno profilaktycznie, jak i w sytuacji wystąpienia infekcji.
4. Malwa właściwa
Piękne ciemnofioletowe kwiaty malwy są od dawna stosowane w celach kosmetycznych i leczniczych. Flawonoidy i antocyjany, jakie zawiera ta roślina wykazują silne działanie przeciwzapalne. Z kolei duża zawartość śluzu sprawia, że malwa sprawdza się w łagodzeniu chrypki i suchości w gardle, działa osłonowo na śluzówkę i pomaga w odkrztuszaniu. Napar z malwy właściwej sprawdzi się zatem zarówno jako element profilaktyki, jak i naturalne remedium podczas infekcji dróg oddechowych.
Po napar z malwy warto sięgnąć również przy nieżycie żołądka i chorobie wrzodowej (związki śluzowe zawarte w roślinie zadziałają tutaj osłonowo), w celu poprawy krążenia, w leczeniu stanów zapalnych spojówek oczu oraz podrażnień oczu (przygotowujemy kompresy z naparu i stosujemy zewnętrznie), czy też w celu wyregulowania cyklu miesiączkowego, bądź złagodzenia objawów przekwitania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło: prostazdrowadieta.pl