Trwa ładowanie...

Złota dziewiątka. Obniżają ciśnienie, cholesterol, chronią przed miażdżycą i zakrzepicą

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 11.03.2023 20:15
Rokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze sercem
Rokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze sercem (Getty Images)

Choroby układu sercowo-naczyniowego są poważnym problemem zdrowotnym zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Mogą przyczyniać się do przedwczesnych zgonów i niepełnosprawności. Na szczęście pracę serca można wspierać, włączając do diety owoce bogate m.in. w antyoksydanty. Po jakie owoce warto sięgać?

spis treści

1. Owoce najlepsze dla serca

Jednym z najważniejszych elementów w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego jest zdrowa dieta. Szczególnie warto włączyć do niej niektóre gatunki owoców. Produkty te mogą działać ochronnie na układ krwionośny. Część z nich działa też przeciwnadciśnieniowo oraz hipoglikemicznie. Ponadto niektóre owoce obniżają poziom lipidów oraz pomagają zapobiegać postępowi miażdżycy.

1.1. Pomidory

Pomidory są cennym źródłem potasu, który spożywany w dużych ilościach obniża ciśnienie tętnicze. Zawarte w nich karotenoidy (likopen, β-karoten, luteina) obniżają stężenie cholesterolu LDL i ograniczają reakcje zapalne w świetle naczyń. Działają też antyoksydacyjnie. Pomidory są także źródłem polifenoli, które wykazują aktywność przeciwzapalną i przeciwmiażdżycową.

Zobacz film: "Błąd polskich producentów. "Borówka amerykańska będzie sprowadzana""

1.2. Jabłka

Jabłka są doskonałym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne. Zawierają też cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, błonnik oraz witaminy. W jabłkach znajdują się również flawonoidy, które wykazują potencjał w zmniejszaniu ryzyka udaru i zawału oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

1.3. Borówki

W profilaktyce chorób serca i układu krążenia warto jest sięgać także po borówki, które charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów oraz związków polifenolowych. Zawarte w nich antocyjany obniżają ryzyko choroby wieńcowej, zawału oraz nadciśnienia. U osób z zespołem metabolicznym wykazują potencjał przeciwnadciśnieniowy.

1.4. Winogrona

Ryzyko chorób serca może zmniejszyć także jedzenie winogron. Owoce zawierają cenne fitoskładniki, które wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dieta bogata w winogrona pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, poprawia rozluźnienie tętnic i przepływ krwi. Ponadto zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne.

1.5. Aronia

Aronia to kolejny owoc, który pomaga w walce z chorobami serca i układu krążenia. Z uwagi na dużą zawartość polifenoli ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera także witaminy C, E, karotenoidy, błonnik i składniki mineralne. Regularne spożywanie owoców czarnej aronii wpływa korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacnia je i zwiększa ich elastyczność. Aronia spowalnia także proces tworzenia się ognisk miażdżycowych.

1.6. Maliny

Te owoce z uwagi na wysoką zawartość fenoli, warto spożywać w profilaktyce miażdżycy. Ponadto obecne w nich makro i mikroelementy naturalnie chronią naczynia krwionośne, pomagają je uszczelniać. Owoce te zawierają też inne cenne składniki, jak polifenole, witaminy, fityniany, czy karotenoidy, które odgrywają istotną rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

1.7. Jagoda Kamczacka

Jagoda Kamczacka to kolejny owoc, który charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, kwasów fenolowych i flawonoidów, przez co rekomendowany jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość substancji antyoksydacyjnych wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego i serca.

1.8. Wiśnie

Wiśnie są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie i chroni serce. Zawarta w nich witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce obfitują także w polifenole, które są silnymi antyoksydantami. A zawarte w nich antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo.

1.9. Rokitnik

Na problemy z sercem świetnie sprawdza się także rokitnik. Owoce rokitnika zawierają przeciwutleniacze, fitosterole, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są cennym źródłem składników mineralnych oraz witaminy C. Wspomagają pracę serca, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zmniejszają one agregację płytek krwi oraz ciśnienie.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze