Trwa ładowanie...

Złota dziewiątka. Obniżają ciśnienie, cholesterol, chronią przed miażdżycą i zakrzepicą

 Katarzyna Kurek
11.03.2023 20:15
Rokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze sercem
Rokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze sercem (Getty Images)

Choroby układu sercowo-naczyniowego są poważnym problemem zdrowotnym zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Mogą przyczyniać się do przedwczesnych zgonów i niepełnosprawności. Na szczęście pracę serca można wspierać, włączając do diety owoce bogate m.in. w antyoksydanty. Po jakie owoce warto sięgać?

spis treści

1. Owoce najlepsze dla serca

Jednym z najważniejszych elementów w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego jest zdrowa dieta. Szczególnie warto włączyć do niej niektóre gatunki owoców. Produkty te mogą działać ochronnie na układ krwionośny. Część z nich działa też przeciwnadciśnieniowo oraz hipoglikemicznie. Ponadto niektóre owoce obniżają poziom lipidów oraz pomagają zapobiegać postępowi miażdżycy.

1.1. Pomidory

Pomidory są cennym źródłem potasu, który spożywany w dużych ilościach obniża ciśnienie tętnicze. Zawarte w nich karotenoidy (likopen, β-karoten, luteina) obniżają stężenie cholesterolu LDL i ograniczają reakcje zapalne w świetle naczyń. Działają też antyoksydacyjnie. Pomidory są także źródłem polifenoli, które wykazują aktywność przeciwzapalną i przeciwmiażdżycową.

1.2. Jabłka

Jabłka są doskonałym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne. Zawierają też cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, błonnik oraz witaminy. W jabłkach znajdują się również flawonoidy, które wykazują potencjał w zmniejszaniu ryzyka udaru i zawału oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: "Błąd polskich producentów. "Borówka amerykańska będzie sprowadzana""

1.3. Borówki

W profilaktyce chorób serca i układu krążenia warto jest sięgać także po borówki, które charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów oraz związków polifenolowych. Zawarte w nich antocyjany obniżają ryzyko choroby wieńcowej, zawału oraz nadciśnienia. U osób z zespołem metabolicznym wykazują potencjał przeciwnadciśnieniowy.

1.4. Winogrona

Ryzyko chorób serca może zmniejszyć także jedzenie winogron. Owoce zawierają cenne fitoskładniki, które wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dieta bogata w winogrona pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, poprawia rozluźnienie tętnic i przepływ krwi. Ponadto zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne.

1.5. Aronia

Aronia to kolejny owoc, który pomaga w walce z chorobami serca i układu krążenia. Z uwagi na dużą zawartość polifenoli ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera także witaminy C, E, karotenoidy, błonnik i składniki mineralne. Regularne spożywanie owoców czarnej aronii wpływa korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacnia je i zwiększa ich elastyczność. Aronia spowalnia także proces tworzenia się ognisk miażdżycowych.

1.6. Maliny

Te owoce z uwagi na wysoką zawartość fenoli, warto spożywać w profilaktyce miażdżycy. Ponadto obecne w nich makro i mikroelementy naturalnie chronią naczynia krwionośne, pomagają je uszczelniać. Owoce te zawierają też inne cenne składniki, jak polifenole, witaminy, fityniany, czy karotenoidy, które odgrywają istotną rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

1.7. Jagoda Kamczacka

Jagoda Kamczacka to kolejny owoc, który charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, kwasów fenolowych i flawonoidów, przez co rekomendowany jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość substancji antyoksydacyjnych wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego i serca.

1.8. Wiśnie

Wiśnie są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie i chroni serce. Zawarta w nich witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce obfitują także w polifenole, które są silnymi antyoksydantami. A zawarte w nich antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo.

1.9. Rokitnik

Na problemy z sercem świetnie sprawdza się także rokitnik. Owoce rokitnika zawierają przeciwutleniacze, fitosterole, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są cennym źródłem składników mineralnych oraz witaminy C. Wspomagają pracę serca, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zmniejszają one agregację płytek krwi oraz ciśnienie.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze