Trwa ładowanie...

Zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc. Hamuje rozwój stłuszczenia wątroby

 Katarzyna Gałązkiewicz
29.01.2023 10:29
Ta roślina zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc.
Ta roślina zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc. (Adobe Stock)

Nazywany cichym zabójcą - wysoki poziom cholesterolu odpowiada za szereg chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym, takich jak zawał serca czy udaru mózgu. Wielu pacjentom przepisywane są z tego powodu cieszące się dobrą opinią statyny, ale w obniżeniu poziomu cholesterolu skutecznością wykazała się także soja, co potwierdzają najnowsze badania.

spis treści

1. Soja redukuje poziom złego cholesterolu. Nowe badania

Bogata w witaminy i składniki mineralne została powiązana z niższym ryzykiem wielu problemów sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca czy udar.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Antioxidants" wykazały, że spożywanie mąki sojowej bogatej w białko B-konglicyninę może potencjalnie obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Zespół badawczy odkrył, że ten produkt sojowy obniża wysoki poziom cholesterolu i innych lipidów aż o 70 procent.

Co więcej, soja była również w stanie obniżyć ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i miażdżyca tętnic, w których dochodzi do gromadzenia się tłuszczów w naczyniach krwionośnych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

- Przypuszczamy, że wpływ soi na metabolizm cholesterolu jest związany nie tylko ze stężeniem i składem białek, ale także z zawartymi w nich peptydami, które są uwalniane podczas trawienia w przewodzie pokarmowym - powiedziała autorka badania, dr Elvira de Mejia.

2. Redukcja cholesterolu LDL nawet o 70 proc.

Zespół badaczy przyjrzał się 19 odmianom mąki sojowej, z których każda zawierała różne proporcje dwóch białek - glicyniny i B-konglicyny. Udział glicyniny w tych odmianach wahał się od 22 proc. do 60 proc., podczas gdy stosunek B-konglicyniny wahał się od 22 proc. do 52 proc.

Korzystając z symulacji procesu trawienia człowieka, zespół zidentyfikował 13 bioaktywnych peptydów wytwarzanych podczas trawienia, z których większość pochodziła z tych dwóch białek.

- Strawione peptydy sojowe były w stanie zmniejszyć akumulację lipidów o 50 do 70 procent, co jest bardzo ważne – zauważa dr Mejia.

Podczas badań okazało się także, że soja wykazała potencjał zapobiegania stłuszczeniu wątroby.

- Wyraźnie widzieliśmy również różne markery, na które miały wpływ kluczowe enzymy regulujące lipogenezę wątrobową – rozwój stłuszczenia wątroby – podkreśla dr Mejia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze