Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko udaru nawet o 95 proc. Pij 2 filiżanki dziennie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 03.08.2023 08:33
Bogate źródło przecwiutleniaczy, kardiolog mówi, ile pić
Bogate źródło przecwiutleniaczy, kardiolog mówi, ile pić (Getty Images)

Badania przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Medycyny Prewencyjnej w Chicago wykazały, że spożywanie co najmniej dwóch filiżanek czarnej herbaty dziennie może znacznie obniżyć ogólną śmiertelność, zgon z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko udaru. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Annals of Internal Medicine".

spis treści

1. Środek profilaktyczny przeciwko chorobom serca

Herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, polifenoli, alkaloidów, kwasów gamma, garbników i węglowodanów, które mają korzystny wpływ na organizm. W skład herbaty wchodzą również:

  • kwas gamma – który korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, poprawia koncentrację, ułatwia skupienie,
  • teina - alkaloid, którego działanie jest podobne do kofeiny. Poprawia koncentrację, może dodawać energii,
  • garbniki – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, korzystnie oddziałującym na pracę układu pokarmowego,
  • witaminy A, E, B, C, K,
  • kwas foliowy,
  • magnez,
  • potas,
  • krzem,
  • fluor,
  • fosfor,
  • wapń,
  • kwas jabłkowy,
  • kwas cytrynowy.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Badanie wykazało, że regularne spożywanie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może znacznie obniżyć ogólną śmiertelność, zgon z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko udaru (o 95 proc.). Podobne obserwacje dotyczyły również regularnego spożycia kawy.

Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Chicago opierało się na analizie danych zebranych od grupy 498 043 osób, zarówno mężczyzn jak i kobiet, w wieku od 40 do 69 lat. Te osoby w latach 2006-2010 wypełniły kwestionariusz dotyczący ich codziennych nawyków żywieniowych, w tym spożycia herbaty.

Głównym celem badaczy było zbadanie związku między zawartą w herbacie kofeiną a śmiertelnością z powodu raka, wszystkich chorób układu krążenia (CVD), choroby niedokrwiennej serca, udaru i chorób układu oddechowego. Autorzy badań podkreślają, że "odkrycia sugerują, że herbata, nawet przy wyższych poziomach spożycia, może być częścią zdrowej diety".

Dr Michał Chudzik, kardiolog, komentując wyniki badań w mediach społecznościowych, stwierdził: "Minimum dwie filiżanki herbaty. Już dwie herbaty istotnie redukują śmiertelność ogólną, sercowo-naczyniową i ryzyko udaru. Mamy zdrowy wybór - kawa czy herbata - pora dnia do indywidualnych preferencji".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze