Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawiera silne przeciwutleniacze

Avatar placeholder
29.05.2022 08:10
Nie tylko pyszna, ale i zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę? Oto powody
Nie tylko pyszna, ale i zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę? Oto powody (Getty Images )

Warto na stałe włączyć ją do naszego menu, gdyż jest bogata nie tylko w witaminy i składniki mineralne, ale również w silne przeciwutleniacze. To właśnie one zmniejszają ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Dlaczego jeszcze powinniśmy jeść regularnie kalarepę?

spis treści

1. Kryje w sobie wiele wartości odżywczych

Kalarepę warto włączyć na stałe do diety. Ta odmiana kapusty warzywnej jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Kiedyś jadło się jej znacznie więcej dziś większość z nas o niej zapomina.

To warzywo zasługuję na uwagę, ponieważ ma wiele wartości odżywczych. Jego niepozorne wnętrze zawiera m.in. witaminę A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz cynk, fosfor, potas, magnez, sód, wapń i żelazo. W kalarepie znajdziemy też błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

Jadalna jest cała roślina, czyli jej kulista, zgrubiała łodyga oraz liście. Najlepiej spożywać ją na surowo, gdyż w takiej formie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Zalet wynikających z jej jedzenia jest naprawdę mnóstwo.

Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo.
Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo. (Getty Images)

Kalarepa przyspiesza wydzielania żółci i poprawia procesy trawienne. To warzywo do menu z powodzeniem mogą włączyć osoby będące na diecie odchudzającej. Jest ono nie tylko pyszne, zdrowe, ale i niskokaloryczne. 100 gramów surowej kalarepy ma tylko 27 kalorii.

2. Dba o serce i wzmacnia odporność

Ze względu na zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy, jedzenie kalarepy chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z kolei potas obecny w kalarepie normuje gospodarkę wodno-elektrolitową i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dba o kondycję naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.

Oprócz tego jedzenie kalarepy korzystnie wpływa na odporność organizmu. Kwas askorbinowy pomaga lepiej wchłaniać żelazo i z tego powodu zalecana jest osobom, które cierpią na anemię.

Zobacz także: Mikstura na trawienie z 4 składników. Pij po każdym posiłku

3. Kalarepa przeciwko rakowi

Właściwości kalarepy potwierdzają liczne publikacje naukowe. Wyniki badania naukowego opublikowane na łamach czasopisma "Preventive Nutrition and Food Science" wskazują, że jedzenie kalarepy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dlatego, że zawiera w sobie silne związki fitochemiczne, w tym izotiocyjaniany, sulforafan i indol-3-karbinol.

To warzywo zwiększa również udział wapnia w diecie, który buduje kości i szkliwo. Kobiety w ciąży, o ile mają zdrową tarczycę i nie dokuczają im wzdęcia, mogą włączyć kalarepę do jadłospisu. Stanowi ona dobre źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze