Trwa ładowanie...

Zmniejszają ryzyko zakrzepicy. Te produkty "rozrzedzają" krew

Avatar placeholder
Natalia Sałek 04.04.2023 21:10
Przyprawy mogą wspomóc dietę antyzakrzepową. Pomagają w walce z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem
Przyprawy mogą wspomóc dietę antyzakrzepową. Pomagają w walce z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem (Getty Images)

Choroba zakrzepowa, czyli zakrzepica to coraz powszechniejszy problem w starzejącym się i mocno zasiedziałym społeczeństwie. Choroba znacznie częściej dotyka kobiet, a jej ryzyko zwiększa m.in. stosowanie antykoncepcji hormonalnej. Podpowiadamy, jak ograniczyć ryzyko choroby dzięki diecie.

spis treści

1. Objawy zakrzepicy

Szacuje się, że problem zakrzepicy co roku dotyka 100 tys. Polaków. Zatory najczęściej powstają w żyłach kończyn dolnych, rzadziej dotyczą jamy brzusznej, kończyn górnych lub miednicy. O rozwoju zakrzepicy może świadczyć m.in. opuchlizna, ocieplenie, bolesność, zwłaszcza jeśli pojawiają się ona tylko na jednej nodze i nie znikają po odpoczynku. Skóra staje się napięta, stwarza wrażenie błyszczącej.

Długotrwałe przebywanie w jednej pozycji zwiększa ryzyko zakrzepicy
Długotrwałe przebywanie w jednej pozycji zwiększa ryzyko zakrzepicy (Getty Images)
Zobacz film: "Produkty, które obniżą twoje ciśnienie"

Największe ryzyko wiąże się z oderwaniem zakrzepu, który z prądem krwi może dotrzeć do płuc lub mózgu i zamknąć naczynia. To sytuacja, która stwarza śmiertelne zagrożenie.

Co robić, żeby uniknąć zakrzepicy? Jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju zakrzepicy żył jest długotrwałe unieruchomienie, związane np. z długą podróżą lub po operacji. Lekarze wskazują, że kluczowa jest odpowiednia dieta i utrzymywanie aktywności fizycznej, ryzyko choroby rośnie u osób palących papierosy, cierpiących na nadwagę i otyłość, zwłaszcza brzuszną i u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, zwłaszcza dwuskładnikową.

2. Jedzenie, które zmniejsza ryzyko zakrzepicy

Osoby, które mają tendencję do tworzenia zakrzepów, muszą być pod opieką lekarzy, z reguły przyjmują na stałe odpowiednie leki. Jednak są naturalne sposoby, które mogą dodatkowo wspomóc pracę układu krążenia. Najważniejszą zasadą jest prawidłowe nawodnienie organizm, czyli wypijanie ok. 2-3 l wody dziennie. Odwodnienie organizmu prowadzi do zagęszczenia krwi, co zwiększa ryzyko zakrzepów.

W ramach diety antyzakrzepowej warto na stałe wprowadzić do posiłków czosnek, który obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stężenie złego cholesterolu. Kolejnym zalecanym produktem jest imbir, który wspiera odporność i zmniejsza lepkość krwi. Podobne właściwości ma też kurkuma, która dodatkowo pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu i trójglicerydów. Wykazano, że przyprawa może przeciwdziałać tworzeniu skrzepów. Warto też skorzystać z właściwości ananasa, który ma właściwości przeciwutleniające, a dodatkowo zawiera bromelainę - enzym rośliny stosowany w terapii schorzeń układu krążenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze