Znany dietetyk stanowczo odradza. "Nie jest znacząco zdrowszy"
Cukier to jeden z najsilniejszych prozapalnych składników diety. Warto go ograniczać, bo nie zawsze stosowanie zamienników jest tak zdrowe, jak może się wydawać. Dotyczy to nawet miodu. - To nadal 82 g cukru na 100 g - przestrzega dietetyk kliniczny Michał Wrzosek.
1. Prawie sam cukier
Lekarze i dietetycy konsekwentnie wskazują cukier jako jeden z najgorszych składników w diecie, który sprzyja chorobom cywilizacyjnym, w tym nowotworowym.
Naukowcy zalecają, by spożycie cukrów ograniczyć do około sześciu łyżeczek, czyli mniej niż 25 gramów dziennie, a napojów zawierających cukier do mniej niż jednej porcji tygodniowo (około 200-355 ml/tydzień). Niestety Polacy zjadają nawet 40 kg cukru rocznie, czyli aż 8 tysięcy łyżeczek.
Dlatego najlepiej zrezygnować ze słodzenia np. kawy czy herbaty, ale też czytać uważnie etykiety i wybierać te produkty, do których nie dodano cukru.
Bardzo łatwo można się też naciąć na zamienniki cukru. Choć miód jest często traktowany jako najzdrowsza alternatywa, wcale nie jest tak bardzo korzystny dla zdrowia.
- Jeśli chcesz unikać cukru, to miód wcale nie jest dobrym wyborem. Tak naprawdę miód to prawie sam cukier. Ma niewiele mniej kalorii i nie jest znacząco zdrowszy - przestrzega dietetyk w filmiku opublikowanym na Instagramie.
Dietetyk zwraca uwagę, że miód zawiera witaminy i składniki mineralne czy enzymy, ale ich ilości są niewielkie.
- Dopiero, gdybyśmy zjedli dużo miodu, to dostarczylibyśmy znaczących ilości tych związków. Ale, jak zjemy bardzo dużo miodu, to zjemy też bardzo dużo cukru - podkreśla Wrzosek.
Dietetyk zwraca uwagę, że 100 g miodu to aż 82 gramy cukru.
Dodaje, że sporą zawartość cukru mają też syrop z agawy i syrop klonowy, które też są często uważane za zdrowsze zamienniki cukru. Tymczasem w 100 gramach każdego z tych produktów znajdziemy aż 68 gramów cukru.
2. Cukier może się dobrze ukrywać
Chcąc faktycznie zrezygnować z cukru, sprawdzanie etykiet jest koniecznością. Tym bardziej, że cukier może się świetnie kamuflować i występować pod innymi nazwami.
"Cukier jest ukryty pod różnymi nazwami: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku" - czytamy na portalu pacjent.gov.pl.
Wszystkie nazwy oznaczają cukry proste dodane do konkretnego produktu.
Jak czytać etykiety?
- Zapoznaj się ze składem i tabelą wartości odżywczej.
- Wybieraj produkty, które w pozycji "cukry" mają niską wartość.
- Szukaj cukru również pod innymi nazwami.
- Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu, im składnik wyżej, tym jest go więcej.
- Odkładaj produkty, które mają długą listę składników.
- Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl