Trwa ładowanie...

Fatalny błąd. Pszczelarz mówi, gdzie nie wolno trzymać miodu

Avatar placeholder
15.02.2024 13:28
Gdzie powinno się przechowywać miód? Pszczelarz wyjaśnia
Gdzie powinno się przechowywać miód? Pszczelarz wyjaśnia (Getty Images)

Miód to nie tylko smaczny, ale również zdrowy produkt, który można przechowywać przez długi czas. Jednak nie każde miejsce jest odpowiednie do przechowywania tego słodkiego daru natury.

spis treści

1. Właściwości miodu

Miód to naturalny słodzik, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Skrywa w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty.

Pszczeli produkt jest często stosowany jako naturalny środek łagodzący objawy przeziębienia i grypy, doskonale sprawdza się na podrażnienia gardła i kaszel. Warto po niego sięgać również w celu łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zobacz film: "Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy"

Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym miód może pomóc we wzmocnieniu układu odpornościowego. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.

Niektórzy stosują miód jako naturalny środek łagodzący objawy alergii, takie jak kichanie czy swędzenie oczu.

2. Sekrety przechowywania miodu

Wielu z nas ma zwyczaj trzymania miodu w szafkach kuchennych, nie zdając sobie sprawy, że może to być niekorzystne dla tego wyjątkowego produktu. Wojciech Margowniczy, to doświadczony pszczelarz, który podzielił się swoją wiedzą, rozwiewając wszelkie wątpliwości dotyczące trwałości i przechowywania miodu. Dowiedz się, dlaczego temperatura pokojowa i bliskość źródeł ciepła mogą negatywnie wpływać na ten słodki dodatek.

Pszczelarz odpowiedział na pytanie, czy miód można przechowywać w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że nie jest to dobry wybór. Najlepsza dla miodu jest temperatura poniżej 18 stopni Celsjusza, co często jest zaznaczone na etykietach. Niestety, niewielu z nas zwraca na to uwagę.

Pszczelarz wyjaśnia, że przechowywanie słoika z miodem w szafce blisko źródła ciepła, takiego jak kuchenka gazowa, może prowadzić do nagrzewania szafki przez parę z gotujących się potraw, co zaszkodzi miodowi. Również temperatura pokojowa nie będzie odpowiednia. Najlepiej trzymać go zatem w lodówce, chłodnej spiżarni lub piwnicy.

Szczególnie istotne jest przechowywanie w lodówce miodu rzepakowego, nawłociowego, wczesnego i wielokwiatowego. Te rodzaje mają tendencję do fermentacji, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej. W lodówce, nawet jeśli miód został odebrany za wcześnie i zawiera dużo wody, fermentacja jest uniemożliwiona przez obniżoną temperaturę.

3. Czy miód może się zepsuć?

Może wydawać się to zaskakujące, ale miód może się zepsuć, choć tylko w dwóch określonych sytuacjach. Pierwsza ma miejsce, gdy pszczelarz za szybko odwirował miód, który zawiera zbyt dużo wody. Wtedy miód może ulec fermentacji, co objawia się powstaniem pianki i wyczuwalnym zapachem alkoholu.

Drugi przypadek dotyczy długotrwałego przechowywania miodu i wystawienia go na działanie ciepła. W takich warunkach w miodzie może powstać substancja zwana hydroksymetylofurfuralem, która może być szkodliwa dla zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze