Trwa ładowanie...

Zniszczysz smak zupy i swoje zdrowie. Tego nie dodawaj do żurku

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
10.03.2024 15:50
Najgorsze dodatki do żurku. Czego unikać?
Najgorsze dodatki do żurku. Czego unikać? (Getty Images)

Sezon na żurek można uznać za otwarty. To klasyka polskiej kuchni i jeden z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole. Jak zrobić najlepszy żurek? Wiemy, który składnik może sprawić, że żurek wielkanocny po prostu straci na smaku.

spis treści

1. Jak przygotować najlepszy żurek?

Znane jest powiedzenie, że praktyka czyni mistrza. To stwierdzenie bez wątpienia znajduje zastosowanie również w gastronomii, gdzie ważna jest nie tylko przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza, ale także czas spędzony na doskonaleniu umiejętności i eksperymentach metodą prób i błędów. To właśnie dzięki temu powstaje idealny żurek wielkanocny.

Obecnie mamy już świadomość, że niektóre składniki dodawane do zupy sprawiają, że jest ona bardziej sycąca i pachnąca, podczas gdy inne mogą jej jedynie zaszkodzić.

Kostka rosołowa i maggi - w ten sposób żurek straci prawdziwy smak i aromat. Są lepsze rozwiązania
Kostka rosołowa i maggi - w ten sposób żurek straci prawdziwy smak i aromat. Są lepsze rozwiązania (Adobe Stock)
Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

2. Najgorsze dodatki

Warto podkreślić, że już po pierwszym kęsie żurku można rozpoznać, czy był on przyrządzany z gotowych produktów, czy przygotowywany domowym sposobem. Chodzi przede wszystkim o zakwas, ponieważ ten dostępny w sklepach często ma kiepską jakość.

Producenci ograniczają ilość użytych do niego przypraw do minimum, co powoduje, że powstaje kwaśny płyn bez żadnych dodatkowych aromatów. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie zakwasu, tu znajdziesz doskonały przepis.

Sklepowy zakwas jest pierwszym, ale nie najgorszym składnikiem, który negatywnie wpłynie na smak wielkanocnego żurku.

3. Prosta droga do miażdżycy

W związku z kiepskim doprawieniem gotowych zakwasów wielu próbuje polepszyć ich smak, sięgając po kostkę rosołową lub maggi. Stanowczo odradzamy.

Kostki rosołowe to przede wszystkim bomba soli, tłuszczu utwardzonego i wzmacniaczy smaku, jak glutaminian monosodowy, inozynian, guanylan disodowy czy maltodekstryny. Ich regularne dodawanie do potraw zwiększa ryzyko rozwoju w wielu chorób, w tym przede wszystkim miażdżycy. Nadmiar soli w diecie jest wymieniany jako jedna z przyczyn nadciśnienia, niekorzystnie wpływa też na nerki. Z kolei wzmacniacze smaku są wymieniane jako składniki zwiększające ryzyko nadwagi, otyłości i alergii.

Przygotowywanie żurku wielkanocnego to doskonały przykład zastosowania w kuchni zasady "mniej znaczy więcej". Dodawanie do żurku niepotrzebnych przypraw tylko zniszczy cały efekt. Zdecydowanie wystarczy tu standardowy zestaw: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek i pieprz. Kostka rosołowa lub maggi nie poprawią smaku żurku, tylko nadadzą mu chemicznego smaku, zapachu i koloru.

Jeśli chcesz, aby zupa miała więcej aromatu, zamiast korzystać ze sklepowych produktów po prostu rozgnieć w dłoniach zioła używane do żurku. Tarcie i ciepło powodują wydzielanie się z majeranku czy kminku olejków eterycznych, które rozprzestrzenią się po zupie i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Zapamiętaj - żadnych kostek rosołowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze