Zrób, póki trwa sezon. Oczyszcza tętnice ze złogów, wspiera odporność
Najlepszy czerwcowy owoc, składnik deserów pod postacią ciast, ale to nie wszystko. Z truskawek można przygotować leczniczą nalewką, która działa przeciwzapalnie, wspiera odporność i oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu.
1. Nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze owoce
Na czerwone i słodkie truskawki każdy z nas czeka cały rok – trudno sobie wyobrazić sezon letni bez tych owoców. Ale ich głównym atutem jest nie smak, a właściwości prozdrowotne. Są bogate w silny przeciwutleniacz – witaminę C, a także potas, mangan, kwas foliowy i błonnik, przy tym są owocami niskocukrowymi i niskokalorycznymi oraz zawierają cenne polifenole.
Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwas elagowy, w który obfitują wszystkie owoce jagodowe. Ma on działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że hamuje też wzrost bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za wrzody żołądka.
Dodatkowo korzystnie wpływa na profil lipidowy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Z uwagi na ten fakt, a także na zawartość witaminy C i potasu, truskawki są prawdziwym superfood dla serca. Jedno z badań przeprowadzone przez badaczy z Harvardu na 100 tys. kobiet wykazało, że zaledwie trzy porcje truskawek tygodniowo mogą obniżyć ryzyko zawału serca aż o 32 proc.
Dlatego w czasie sezonu warto jeść truskawki nawet codziennie, poza sezonem to, co najlepsze w truskawkach można czerpać z prozdrowotnej nalewki.
2. Nalewka z truskawek - jak ją zrobić?
Nalewka z truskawek ma działanie obniżające poziom cholesterolu i zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Z powodu obecności przeciwutleniaczy, w tym kwasu askorbinowego może być też wsparciem dla odporności w sezonie infekcyjnym.
W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a owoce, które pozostaną po zrobieniu nalewki, można z powodzeniem wykorzystywać do rozmaitych deserów. Z uwagi na obecność alkoholu ani nalewki, ani owoców z niej nie należy podawać dzieciom i osobom poniżej 18. roku życia oraz kobietom w ciąży.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych truskawek,
- 2 l wódki,
- 0,5 kg cukru.
Wykonanie:
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek i delikatnie osuszyć.
- Przełożyć owoce do słoja o szerokim dni i zasypać cukrem, a następnie odstawić na 24 godziny, by puściły sok.
- Do słoja z owocami wlać wódkę, zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres trzech tygodni.
- Nalewkę przelać przez gazę do butelek, owoce odłożyć.
- Zabutelkowaną nalewkę odstawić na co najmniej kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl