Trwa ładowanie...

Zrób, póki trwa sezon. Oczyszcza tętnice ze złogów, wspiera odporność

 Karolina Rozmus
18.06.2023 12:56
Nalewka z truskawek obniża poziom cholesterolu, chroni serce i poprawia odporność
Nalewka z truskawek obniża poziom cholesterolu, chroni serce i poprawia odporność (Getty Images)

Najlepszy czerwcowy owoc, składnik deserów pod postacią ciast, ale to nie wszystko. Z truskawek można przygotować leczniczą nalewką, która działa przeciwzapalnie, wspiera odporność i oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu.

spis treści

1. Nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze owoce

Na czerwone i słodkie truskawki każdy z nas czeka cały rok – trudno sobie wyobrazić sezon letni bez tych owoców. Ale ich głównym atutem jest nie smak, a właściwości prozdrowotne. Są bogate w silny przeciwutleniacz – witaminę C, a także potas, mangan, kwas foliowy i błonnik, przy tym są owocami niskocukrowymi i niskokalorycznymi oraz zawierają cenne polifenole.

Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwas elagowy, w który obfitują wszystkie owoce jagodowe. Ma on działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że hamuje też wzrost bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za wrzody żołądka.

Dodatkowo korzystnie wpływa na profil lipidowy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Z uwagi na ten fakt, a także na zawartość witaminy C i potasu, truskawki są prawdziwym superfood dla serca. Jedno z badań przeprowadzone przez badaczy z Harvardu na 100 tys. kobiet wykazało, że zaledwie trzy porcje truskawek tygodniowo mogą obniżyć ryzyko zawału serca aż o 32 proc.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne truskawek"

Dlatego w czasie sezonu warto jeść truskawki nawet codziennie, poza sezonem to, co najlepsze w truskawkach można czerpać z prozdrowotnej nalewki.

Truskawki należą do najzdrowszych spośród wszystkich owoców
Truskawki należą do najzdrowszych spośród wszystkich owoców (Pixabay)

2. Nalewka z truskawek - jak ją zrobić?

Nalewka z truskawek ma działanie obniżające poziom cholesterolu i zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Z powodu obecności przeciwutleniaczy, w tym kwasu askorbinowego może być też wsparciem dla odporności w sezonie infekcyjnym.

W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a owoce, które pozostaną po zrobieniu nalewki, można z powodzeniem wykorzystywać do rozmaitych deserów. Z uwagi na obecność alkoholu ani nalewki, ani owoców z niej nie należy podawać dzieciom i osobom poniżej 18. roku życia oraz kobietom w ciąży.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych truskawek,
  • 2 l wódki,
  • 0,5 kg cukru.

Wykonanie:

  • Truskawki umyć, pozbawić szypułek i delikatnie osuszyć.
  • Przełożyć owoce do słoja o szerokim dni i zasypać cukrem, a następnie odstawić na 24 godziny, by puściły sok.
  • Do słoja z owocami wlać wódkę, zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres trzech tygodni.
  • Nalewkę przelać przez gazę do butelek, owoce odłożyć.
  • Zabutelkowaną nalewkę odstawić na co najmniej kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze