3 z 7Napój sojowy. Źródło białka
W 100 ml napój owsiany bez dodatku cukru może mieć niewiele ponad 30 kcal, dla porównania mleko krowie o zawartości tłuszczu 32 proc., ma ponad 60 kcal. Jest źródłem kwasów tłuszczowych, zwłaszcza wielonienasyconych, a także błonnika, magnezu czy białka.
- Zawiera ponad 3 g białka na 100 ml, podczas gdy inne napoje roślinne mogą mieć mniej niż jeden gram białka. Będzie świetnym uzupełnieniem diety dla wegan, u których ten makroskładnik jest często niedoborowy, ale także dla seniorów, u których najczęściej notujemy niedobory białkowe - wyjaśnia ekspertka.
Zwraca uwagę, że bogactwo kwasów tłuszczowych nienasyconych jest ogromnym atutem napoju na bazie soi. - Może dzięki temu zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca, bo jest bogaty w kwasy omega-3. Z uwagi na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych napój sojowy jest też wskazany dla osób z zaburzeniami lipidowymi - mówi.
Dr Chruścikowska dodaje, że inne napoje roślinne bogate w tłuszcze nienasycone to te na bazie migdałów czy owsa.