Zupa dyniowa - z białym winem, z mlekiem kokosowym, na ostro
Zupa z dyni to propozycja potrawy łatwej do przygotowania i niskokalorycznej. Jej głównym atutem jest wysoka zawartość beta-karotenu. Ta prowitamina jest składnikiem ludzkiej skóry, a dostarczana w odpowiednich ilościach poprawia jej wygląd i nadaje piękny koloryt.
1. Zupa dyniowa z białym winem
Składniki:
- 75 dag dyni obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę,
- 750 ml gorącego bulionu warzywnego,
- pół szklanki białego wina,
- pół szklanki śmietany jogurtowej,
- ząbek czosnku,
- szczypta soli, białego pieprzu, mielonego imbiru.
Zupa dyniowa z białym winem nie jest trudna do wykonania. Dynię rozgotować w niewielkiej ilości bulionu, następnie zmiksować. Wlać pozostały bulion, wino i śmietanę, wrzucić zmiażdżony czosnek, posolić i przyprawić. Zupa dyniowa zawiera dużo witamin.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 255,5 |
Białko | 6,65 g |
Tłuszcze | 18,6 g |
Cholesterol | 58,5 mg |
Węglowodany | 21,25 g |
Błonnik | 5,6 g |
Witamina C | 16 mg |
Witamina A | 1142 µg |
Potrawa, dzięki obecności czosnku, pieprzu i imbiru, ma działanie odkażające i rozgrzewające. Udowodniono, że przyprawy te poprawiają pracę jelit i przyspieszają trawienie, toteż polecamy zupę dyniową jako idealną, ciepłą, zimową kolację.
2. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to rozgrzewająca propozycja zupy dyniowej dla osób, które nie mogą jeść nabiału.
Składniki na zupę dyniową z mlekiem kokosowym:
- ok. 0,5 kg obranej dyni;
- 250 gr ziemniaków;
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- mielona kurkuma;
- mielonej papryka ostra;
- curry;
- świeży starty imbir;
- 1,5 szklanki bulionu;
- 400 ml mleka kokosowego.
Przygotowanie zupy dyniowej z mlekiem kokosowym, należy zacząć od obrania dyni, usunięcia pestek i zważenia odpowiedniej ilości miąższu. Następnie należy miąższ dyni pokroić w kostkę. Obieramy ziemniaki i również kroimy je w kostkę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę, należy zeszklić na tłuszczu razem z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie należy dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć ok. 5 min. Naszą zupę dyniową doprawiamy na końcu przyprawami.
Następnie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy warzywa do miękkości.Na końcu dodajemy mleko kokosowe i miksujemy całość.
Zupę dyniową możemy udekorować prażonymi pestkami dyni, kilkoma łyżkami mleka kokosowego lub odrobiną czegoś zielonego.
3. Przepis na zupę z dyni na ostro
Zupa dyniowa na ostro to propozycja dla osób, które lubią chilli.
Składniki:
- ok. 1 kg dyni;
- ok. 1 l bulionu;
- 2-3 ziemniaki;
- papryczka chilli;
- 100 ml śmietany kremówki;
- płatki migdałowe;
- sok z cytryny;
- natka pietruszki;
- mielony imbir;
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- cynamon;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Dynię należy obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki. Dynię należy wrzucić do gorącego bulionu. Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy razem z papryczką chilli i gotujemy ok. 15 min. Gdy dynia i ziemniaki są miękkie, dodajemy resztę przypraw do smaku.
Aby udekorować naszą zupę dyniową, wystarczy uprażyć lekko na patelni migdały. W międzyczasie zupę dyniową miksujemy na gładki krem. Ostrą wersję zupy dyniowej podajemy z natką pietruszki i uprażonymi migdałami.