Trwa ładowanie...

Zupa krem z czerwonej kapusty - co to jest, właściwości czerwonej kapusty, przepis na zupę krem

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.06.2022 16:21
Zupa krem z czerwonej kapusty jest niezwykle smaczna i sycąca.
Zupa krem z czerwonej kapusty jest niezwykle smaczna i sycąca. (Pexels)

Zupa krem z czerwonej kapusty to pyszna potrawa, która z powodzeniem zastąpić tradycyjny rosół czy zupę pomidorową. Bazowy składnik zupy, czyli czerwona kapusta, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, miedź. Jaki jest przepis na kremową potrawę z czerwonej kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego dania?

spis treści

1. Co to jest zupa krem z czerwonej kapusty?

Zupa krem z czerwonej kapusty to niezwykle pyszna i sycąca potrawa, zawierająca sporą dawkę witamin i składników mineralnych. W jej składzie znaleźć można nie tylko czerwoną kapustę, ale również inne zdrowe produkty takie jak orzechy włoskie, suszone jabłka czy czerwona cebula.

Danie z czerwonej kapusty przypadnie do gustu miłośnikom gęstych, kremowych i sycących zup. Potrawa ta jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż trzydzieści minut.

2. Właściwości czerwonej kapusty

Czerwona kapusta stanowi cenne źródło białka, węglowodanów,witamin i minerałów. W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina K. Warzywo to zawiera również potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, mangan. Dostarcza organizmowi sporo błonnika . W porównaniu do kapusty zielonej, kapusta czerwona zawiera zdecydowanie więcej kwasu askorbinowego, przeciwutleniaczy oraz karotenoidów.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Warzywo stanowi doskonały środek profilaktyczny na zaparcia, sięgnąć po nie powinny więc osoby borykające się z problemem przedłużonego zalegania treści jelitowej w obrębie przewodu pokarmowego. Błonnik występujący w czerwonej kapuście przyspiesza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie oraz sprzyja prawidłowemu wydzielaniu soków trawiennych w żołądku. Czerwona kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, schorzeń serca czy wrzodów żołądka.

W czerwonej kapuście występuje bardzo mała ilość kalorii, warzywo to jest więc polecane osobom stosującym dietę odchudzającą. 100 gramów produktu żywnościowego zawiera jedynie 28 kalorii.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na zupę krem z czerwonej kapusty

Do przyrządzenia zupy krem z czerwonej kapusty potrzebne są następujące składniki:

  • czerwona kapusta (1 nieduża sztuka),
  • masło ( 50 gramów)
  • czerwona cebula (1 sztuka)
  • rodzynki (1 łyżka)
  • suszone jabłka (1 łyżka)
  • orzechy włoskie (garść)
  • dojrzewająca szynka (6 plastrów)
  • bulion warzywny (1 litr)
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ocet winny (1 łyżeczka)
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania zupy krem na bazie czerwonej kapusty:

Dokładnie umytą kapustę poszatkuj, a następnie potnij cebulę na drobne paseczki. Warzywa wrzuć na dużą rozgrzaną patelnię. Dodaj masło. Dorzuć rodzynki i jedną łyżkę suszonych jabłek. Gdy składniki zmiękną, dodaj bulion warzywny. Całość dopraw sokiem z cytryny i octem winnym. Gotuj potrawę przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zblenduj zupę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem.

W międzyczasie podsmaż na drugiej patelni orzechy włoskie oraz pociętą na drobniejsze kawałki szynkę dojrzewającą.

Wlej zupę do miseczek, dopraw łyżeczką śmietany, przysmażonymi orzechami włoskimi , odrobinką oliwy oraz szynką. Kremowa zupa z czerwonej kapusty dla dziecka sprawdzi się równie dobrze, co dla dorosłego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze