Zupa z młodych buraczków – 3 wyborne przepisy na letnią botwinkę
Zupa z młodych buraczków to doskonały sposób na lekkostrawny, letni obiad. Trudno wyobrazić sobie lepsze posiłki w gorący dzień niż orzeźwiające chłodniki, czy lekkie zupy. Do przygotowania botwinki wystarczą sezonowe warzywa oraz kilka smakowitych dodatków. Oto najciekawsze przepisy na zupę z młodych buraczków!
1. Młode buraki w zdrowej diecie
Młode buraki ćwikłowe, czyli tzw. botwina, to nowalijka z ogromnym potencjałem. Do spożycia nadają się zarówno młode listki, łodygi, jak i korzenie. Właściwości, które kryje w sobie to młode korzenne warzywo, są w stanie zastąpić niejeden suplement diety.
Botwina jest niskokaloryczna, zawiera cenny błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty. Jest bogata w witaminę A, C, E, K oraz w witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Ponadto jest także cennym źródłem wielu soli mineralnych, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, czy miedzi.
Regularne spożywanie botwiny wpływa korzystnie na stan skóry, obniża ciśnienie krwi, działa krwiotwórczo oraz obniża cholesterol.
2. Jak ugotować botwinkę?
Botwina to młode buraki, a co to jest botwinka? Botwinka to po prostu zupa, która została przygotowana z botwiny. To jedna z najpopularniejszych polskich zup, które serwowane są w okresie wiosenno-letnim. Botwinka smakuje wyśmienicie, a przy tym dostarcza wielu niezbędnych witamin.
Barszcz czerwony z młodych buraczków charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz piękną barwą. Można przygotować go na różne sposoby oraz łączyć z różnorodnymi produktami. Zatem jak przyrządzić botwinkę? Wśród najbardziej znanych wariacji znajduje się chociażby zupa z botwiny z ziemniakami, czy zupa z botwiny z jajkiem i koperkiem.
Jednak zupę z młodych buraków można przygotować także w nieco mniej oczywisty sposób. Wśród ciekawych pomysłów na letnią zupę z buraków wymienić można:
- zupa botwinkowa z wiśniami,
- barszcz z młodych buraków z fasolą,
- botwinka z jarmużem,
- chłodnik buraczkowy z ogórkiem,
- botwinka z makaronem,
- zupa z młodej botwiny po staropolsku,
- krem z pieczonych buraczków z pomarańczą,
- zupa z liści buraka z czerwoną soczewicą.
Oczywiście to nie jedyne sposoby na zupy z młodych buraków. Wiele ciekawych i autorskich inspiracji można znaleźć w sieci (np. na blogach kulinarnych, czy serwisach jak YouTube). Gotowanie botwiny można opierać także na własnych pomysłach.
Warto także wypróbować inne odmiany buraków. Bardzo dobrze smakuje, chociażby zupa boćwina. Przepisy na zupy z buraków liściowych są równie łatwe i ciekawe, jak te z burakami ćwikłowymi.
3. Letnie zupy z młodych buraczków
3.1. Botwinka z mlekiem kokosowym
Połączenie młodych buraków z mlekiem kokosowym to jeden z najlepszych kulinarnych duetów. Kokos przywodzi na myśl egzotyczne wakacje, a botwina to polski smak lata. Jak ugotować zupę z botwiny i mleka kokosowego?
Zupa botwinka – przepis
Zupę z botwiny i mleka kokosowego przygotujesz z poniższych składników:
- duży pęczek botwiny,
- pęczek koperku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 młode ziemniaki,
- świeży imbir,
- 1,5 litra bulionu,
- puszka mleczka kokosowego,
- przyprawy: 1 ząbek czosnku, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa, cukier, ocet jabłkowy, sól.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić zupę botwinkę? Obrany i pokrojony imbir z czosnkiem podsmażamy chwilę na patelni. Umytą botwinę należy pokroić – zarówno liście, jak i buraki, a pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
Gotujemy zupę do miękkości, przyprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy posiekany koperek oraz mleko kokosowe, gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut.
3.2. Chłodnik z botwiny i awokado
Chłodnik z botwiny i awokado to propozycja wprost idealna na gorące, letnie dni. Jego przygotowanie wymaga nieco więcej cierpliwości, ponieważ botwinkę trzeba wcześniej ugotować i wystudzić, a potem całą zupę schłodzić w lodówce. Dlatego też dobrze jest zrobić chłodnik wieczorem, tak by był gotowy na obiad kolejnego dnia.
Chłodnik z młodych buraków – przepis
Do przygotowania chłodnika będziesz potrzebować:
- 1-2 pęczki botwiny wraz z buraczkami,
- dojrzałe awokado,
- duży gęsty jogurt,
- bulion warzywny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pęczek rzodkiewek,
- świeży koperek,
- sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki szorujemy, a następnie wszystko kroimy – siekamy liście i łodygi, a buraczki kroimy w drobną kostkę. Bulion zagotowujemy, wkładamy do niego botwinkę i gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Po zakończonym gotowaniu, zupę należy ostudzić i schłodzić. Następnie łączymy zupę z jogurtem, mieszamy. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę i koperek.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podajemy z pokrojonym w kosteczkę awokado.
3.3. Krem z pieczonych buraków z jabłkiem
Zupy z botwiny i buraków można podawać także w formie kremu. Są one lekkie, aksamitne, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Krem z buraków – przepis
Na zupę botwinkę w formie kremu będziesz potrzebować:
- 1 kg upieczonych, młodych buraczków,
- 500 ml bulionu jarzynowego,
- 2 jabłka bez gniazd nasiennych,
- sok z cytryny,
- miód,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- listek laurowy, sól, pieprz,
- śmietanka 30 proc.
Sposób przygotowania:
Buraczki pieczemy do miękkości, studzimy, kroimy w kostkę. Jabłka kroimy i z dodatkiem miodu karmelizujemy na patelni. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy buraki, jabłka, zalewamy bulionem.
Blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i przyprawami. Podajemy ze śmietanką.