Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, możesz wypróbować jedną z zup wegańskich, jaką jest zupa z soczewicy. Zupa z soczewicy polecana jest przez wielu dietetyków i lekarzy, ponieważ jest bogata w błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, magnez, wapń i fosfor.
1. Właściwości zupy z soczewicy
Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa. Choć soczewica ma dość sporo kalorii, osoby na diecie powinny wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ soczewica ma dużo błonnika i mało tłuszczu, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Dzięki soczewicy nie będziemy mieć ochoty na podjadanie.
Soczewica jest bogatym źródłem potasu, co w połączeniu ze stosunkowo niską zawartością sodu sprawia, że soczewica blokuje rozwój nadciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości błonnika soczewica zapobiega również rozwojowi miażdżycy i różnych chorób układu krążenia. Soczewica jest również bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Dzięki temu soczewica zapobiega anemii.
Soczewica jest również zalecana osobom chorym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego soczewica jest również zalecana kobietom w ciąży i planującym dziecko. Warto bowiem podkreślić, że 100 g soczewicy zapewnia 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Jednak soczewica nie jest dobra dla każdego. Z soczewicy powinny zrezygnować osoby mające problemy z układem pokarmowym. Soczewica u wielu osób powoduje bowiem wzdęcia i nasila fermentację w jelitach. Dzieje się tak za sprawą zawartości oligosacharydów w soczewicy. Organizm ludzki nie posiada enzymu, który pozwoliłby na ich całkowity rozkład.
2. Zamiennik mięsa
Soczewica jest również bardzo cennym źródłem białka. 100 g soczewicy zawiera aż 9,02 g białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, ale wystarczy dodać do soczewicy produkty zbożowe lub np. ziemniaki. Warto dodać, że białko soczewicy jest bardzo dobrze przyswajalne aż 85 proc., a w przypadku mięsa białko jest przyswajalne w 96 proc.
3. Przepis na zupę z soczewicy
Zupa z soczewicy jest bardzo prosta i pożywna. Taką zupę można przygotować w różnych wersjach. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na zupę z soczewicy, który możemy dowolnie modyfikować.
Zobacz także:
Składniki na zupę z soczewicy:
- 30 dag zielonej soczewicy,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 cebule,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- liść laurowy,
- koncentrat pomidorowy,
- kostka rosołowa,
- przyprawy (sól, pieprz).
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do gotowania zupy, najpierw musimy dokładnie umyć soczewicę. Następnie wrzucamy soczewice do garnka z 3 litrami wody. Gotujemy soczewicę na wolnym ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się tzw. szumowiny, musimy je usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Zupę doprawiamy kostką rosołową i liściem laurowym. Podczas, gdy zielona soczewica będzie się gotować, ucieramy na tarce marchewkę. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją lekko na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oleju).
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? - odpowiada mgr Paulina Szczechowicz
- W jakiej postaci spożywać soczewicę? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
- Czym zastąpić mięso? - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
Gdy cebula zeszkli się, wówczas dodajemy do niej startą marchew. Połączone składniki mieszamy i smażymy, aż do zarumienienia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przelewamy zawartość patelni do gotującej się soczewicy. Wszystko gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z grzankami bądź chlebem.