Żurek w ścisłej czołówce najlepszych zup na świecie. Takie ma właściwości
Żurek znalazł się wśród najlepszych zup na świecie. W rankingu popularnego serwisu Taste Atlas tradycyjna polska zupa zajęła drugie miejsce. Doceniony został także rosół.
1. Żurek w czołówce najlepszy zup
Taste Atlas to serwis, dzięki któremu można poznać lokalne przysmaki z całego świata. Publikuje on również rankingi konkretnych dań. Jeden z ostatnich dotyczył zup. To właśnie w tym zestawieniu tradycyjny polski żurek znalazł się na drugim miejscu.
Polski przysmak znalazł się wśród 100 najlepszych zup z całego świata. Wyprzedził między innymi japoński ramen, tajską zupę tom yum czy wietnamską pho.
All about the 100 best-rated soups in the world: https://t.co/iDxtQjqDAt pic.twitter.com/bQJ4iyfNHY
— TasteAtlas (@TasteAtlas) April 14, 2023
W rankingu znalazł się też inny polski przysmak - rosół, ale zajął on dopiero 35. miejsce.
2. Właściwości zdrowotne żurku
Żurek to jedna z najbardziej docenianych tradycyjnych polskich zup. To niemal obowiązkowe danie na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Często jest podawany również bez okazji. Najlepszy jest oczywiście ten na zakwasie.
Nie chodzi tylko o jego smak, ale też właściwości zdrowotne. Może on pomóc w leczeniu nadkwasoty czy zgagi, a także wspiera pracę jelit.
W zakwasie z mąki razowej znajdziemy cenne witaminy m.in. z grupy B i minerały (m.in. magnez, potas, wapń, cynk, żelazo).
Podczas przygotowania zakwasu, dochodzi do procesów fermentacyjnych. Biorą w nich udział bakterie kwasu mlekowego, które są świetnym probiotykiem.
Wiele zależy od składników, z których przygotowujemy zakwas – najlepiej używać mąki żytniej razowej. Alternatywą może być mąka ryżowa, gryczana, a nawet płatki owsiane.
3. Przepis na zakwas
Zamiast jednak kupować gotowy zakwas, warto pokusić się o przygotowanie własnego, co sprawi, że zupa będzie jeszcze lepsza i będziemy mieć pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków.
Ponadto przepis na zakwas wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać.
Składniki: pieprz czarny, ok. 10 ziaren, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 mniejsze (lub dwa większe) ząbki czosnku, 3 szklanki przegotowanej wody (powinna być letnia), 1 szklankę mąki żytniej razowej.
Sposób przygotowania: Mąkę należy wsypać do przygotowanego wcześniej litrowego słoika lub garnka. Następnie stopniowo wlewamy wodę, równocześnie wszystko mieszając. Do tego dodajemy przyprawy: zmiażdżony czosnek, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak napełniony słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni. Raz dziennie należy mieszać zakwas drewnianą łyżką.
Zakwas można wykorzystać od razu lub w szczelnie zakręconym słoiku wstawić do lodówki. Nie należy go jednak przechowywać dłużej niż dwa tygodnie.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl