Trwa ładowanie...

Żurek w ścisłej czołówce najlepszych zup na świecie. Takie ma właściwości

 Katarzyna Prus
17.04.2023 13:18
Żurek w czołówce najlepszych zup na świecie
Żurek w czołówce najlepszych zup na świecie (Getty Images)

Żurek znalazł się wśród najlepszych zup na świecie. W rankingu popularnego serwisu Taste Atlas tradycyjna polska zupa zajęła drugie miejsce. Doceniony został także rosół.

spis treści

1. Żurek w czołówce najlepszy zup

Taste Atlas to serwis, dzięki któremu można poznać lokalne przysmaki z całego świata. Publikuje on również rankingi konkretnych dań. Jeden z ostatnich dotyczył zup. To właśnie w tym zestawieniu tradycyjny polski żurek znalazł się na drugim miejscu.

Żurek to tradycyjny przysmak
Żurek to tradycyjny przysmak (Getty Images)
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Polski przysmak znalazł się wśród 100 najlepszych zup z całego świata. Wyprzedził między innymi japoński ramen, tajską zupę tom yum czy wietnamską pho.

W rankingu znalazł się też inny polski przysmak - rosół, ale zajął on dopiero 35. miejsce.

2. Właściwości zdrowotne żurku

Żurek to jedna z najbardziej docenianych tradycyjnych polskich zup. To niemal obowiązkowe danie na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Często jest podawany również bez okazji. Najlepszy jest oczywiście ten na zakwasie.

Nie chodzi tylko o jego smak, ale też właściwości zdrowotne. Może on pomóc w leczeniu nadkwasoty czy zgagi, a także wspiera pracę jelit.

W zakwasie z mąki razowej znajdziemy cenne witaminy m.in. z grupy B i minerały (m.in. magnez, potas, wapń, cynk, żelazo).

Podczas przygotowania zakwasu, dochodzi do procesów fermentacyjnych. Biorą w nich udział bakterie kwasu mlekowego, które są świetnym probiotykiem.

Wiele zależy od składników, z których przygotowujemy zakwas – najlepiej używać mąki żytniej razowej. Alternatywą może być mąka ryżowa, gryczana, a nawet płatki owsiane.

3. Przepis na zakwas

Zamiast jednak kupować gotowy zakwas, warto pokusić się o przygotowanie własnego, co sprawi, że zupa będzie jeszcze lepsza i będziemy mieć pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków.

Ponadto przepis na zakwas wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać.

Składniki: pieprz czarny, ok. 10 ziaren, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 mniejsze (lub dwa większe) ząbki czosnku, 3 szklanki przegotowanej wody (powinna być letnia), 1 szklankę mąki żytniej razowej.

Sposób przygotowania: Mąkę należy wsypać do przygotowanego wcześniej litrowego słoika lub garnka. Następnie stopniowo wlewamy wodę, równocześnie wszystko mieszając. Do tego dodajemy przyprawy: zmiażdżony czosnek, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak napełniony słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni. Raz dziennie należy mieszać zakwas drewnianą łyżką.

Zakwas można wykorzystać od razu lub w szczelnie zakręconym słoiku wstawić do lodówki. Nie należy go jednak przechowywać dłużej niż dwa tygodnie.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze