Trwa ładowanie...

Żył 113 lat. Rodzina zdradziła, co jadał codziennie

 Karolina Rozmus
28.08.2022 14:00
Rodzina Hiszpana ujawnia, że za długowiecznością mężczyzny stały trzy czynniki
Rodzina Hiszpana ujawnia, że za długowiecznością mężczyzny stały trzy czynniki (Getty Images/Twitter)

Francisco Nunez Olivera przeżył 113 lat, zyskując tytuł najstarszego człowieka na świecie. A na czym polegał sekret jego długowieczności? Dziennikarze postanowili porozmawiać z rodziną Hiszpana i odkryli, że ten przykładał dużą wagę do swojej diety. Miał także ulubiony napój, po który sięgał co dzień.

spis treści

1. Dieta źródłem długiego życia

Przyszedł na świat 13 grudnia 1904 roku. Po śmierci Jisra’ela Kristala stał się najstarszym żyjącym człowiekiem świata. W sędziwym wieku 90 i 98 lat przeszedł dwie poważne operacje, a jako 110-latek był najstarszym Hiszpanem. Gdy zmarł na początku 2018 roku, wszyscy zastanawiali się nad sekretem długowieczności Olivery.

O to dziennikarze postanowili zapytać jego liczną rodzinę – mężczyzna pozostawił po sobie czwórkę dzieci, dziewięciu wnuków i 15 prawnuków. Mieli sporo do powiedzenia na temat protoplasty rodu. A w czym upatrywali źródła długowieczności? Ich zdaniem to zasługa dobrych genów, spokojnego życia na roli oraz odpowiedniej diety.

Okazuje się bowiem, że Francisco Nunez Olivera poświęcał wiele uwagi temu, co trafia do jego ust. Jak podaje "The Local Spain", na śniadanie Hiszpan zjadał magdalenkę, rodzaj biszkoptu wykonywanego z użyciem oliwy z oliwek – źródła życiodajnych kwasów omega-3.

Zobacz film: "5 powodów, dla których warto pić czerwone wino"

W południe sięgał po jogurt naturalny, w którym z kolei znajdują się korzystne dla mikrobiomu jelit kultury bakterii. Na lunch oraz kolację zjadał mięsną lub rybną potrawkę, oraz różnorodne warzywa pochodzące z ogródka mężczyzny. W typowej diecie śródziemnomorskiej to właśnie ryby są głównym, a przy tym bardzo zdrowym, źródłem białka. Z kolei warzywa z uwagi na moc błonnika i witamin, minerałów oraz antyoksydantów uchodzą za podstawę zdrowia.

Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet szeregiem nowotworów, w ten sposób stając się swego rodzaju receptą na długie życie.

To jednak nie wszystko. Sekretem 113-latka był pewien trunek, po który mężczyzna sięgał każdego wieczoru. To także element nieodzowny w diecie śródziemnomorskiej.

2. Czerwone wino na długie życie?

Czerwone wino to źródło roślinnych polifenol
Czerwone wino to źródło roślinnych polifenol (Pixabay)

Francisco Nunez Olivera codziennie wypijał lampkę czerwonego wina. Choć z pewnością to nie ono zagwarantowało mężczyźnie tak długie życie, to najnowsze badania wskazują, że wino ma pewne walory zdrowotne.

Zawdzięcza je wysokiej zawartości polifenoli, które zwalczają stany zapalne i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Co na ten temat sądzi lekarz?

- Alkoholu jako lekarze nie zalecamy, ale faktycznie zawartość polifenoli w czerwonym winie – głównie resweratrolu – sprawia, że ten rodzaj trunku ma pewne wartości dodane. Obserwuje się wpływ na zwiększenie cholesterolu HDL, działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na naczynia krwionośne. Jest to jednak zasługa polifenoli, a nie alkoholu – podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie lek. Edyta Sekuła, diabetolog i internista.

- Jestem zwolennikiem tego, by po prostu jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce bogate w polifenole – ciemne winogrona czy w ogóle owoce o ciemnym zabarwieniu. Mam na myśli choćby owoce jagodowe czy warzywa takie jak bakłażan, ale też kapustne, jak jarmuż – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, mgr Celina Całka-Kinicka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze